Foto: AP

Veliko finale

ĐOKOVIĆ JE KRALJ AMERIKE: Moćni Novak počistio Del Potra za istorijsku titulu na US Openu! Srpski as ućutkao nevaspitanu publiku za 14. Grend slem! (VIDEO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković treći put u karijeri je osvojio US Open!

Tenis
> 03:32h
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/BRIAN HIRSCHFELD
FOTO: EPA/BRIAN HIRSCHFELD
FOTO: EPA/JUSTIN LANE
FOTO: EPA/JUSTIN LANE
FOTO: EPA/JUSTIN LANE
FOTO: EPA/JUSTIN LANE
FOTO: EPA/JUSTIN LANE
FOTO: AP
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO

Đoković je do 14. Grend slem titule stigao pobedom nad Huanom Martinom Del Potrom rezultatom 3:0 (6:3, 7:6(4), 6:3).

Finale na stadionu "Artur Eš" u Njujorku je trajalo tri sata i 15 minuta.

Đoković je za pobedu zaradio 3,8 miliona dolara, a od ponedeljka će biti treći na ATP listi.

Đoković je osvojio drugu Grend slem titulu ove sezone, pošto je bio najbolji i na Vimbldonu.

Pobedom na Flešing Medouzu Đoković je postao i ukupni pobednik ovogodišnje Američke turneje, pošto je prethodno trijumfovao i na Mastersu u Sinsinatiju.

Prvi set je počeo bez brejka, sve do osmog gema. Tada je Đoković napravio volšeban preokret. Delpo je osvojio prva tri poena na svoj servis, a zatim je Đoković nanizao pet poena zaredom i oduzeo servis rivalu. Odmah zatim je rutinski potvrdio brejk i osvojio set.

foto: EPA/BRIAN HIRSCHFELD

Drugi set će ući u anale tenisa. Ne samo da je trajao više od sat i po, već je viđeno sve dobro i loše što prati tenis. Srpski as je već u trećem gemu oduzeo servis Argentincu, a zatim ga i potvrdio. Kada se činilo da će lako rešiti i ovaj set u svoju korist, u meč se aktivno uključila publika i konstantnim provociranjem uspela u nameri da dekoncentriše Đokovića. Del Potro je to iskoristio da napravi brejk za 3:3, a do kraja seta nije bilo brejka. Ušlo se u taj-brejk gde je Del Potro imao prednost mini brejka na početku. Međutim, Novak se revanširao, oduzeo poen rivalu za 5:4, a zatim na svoja dva servisa osvojio poene za kraj drugog seta.

foto: EPA/BRIAN HIRSCHFELD

Do prvog brejka u trećem setu je stigao Đoković, i to u četvrtom gemu. Međutim, Del Potro se vratio odmah u narednom gemu. Ali, Argentinac nije izdržao dugo. Đoković je u osmom gemu ponovo oduzeo servis rivalu, a zatim rutinskim servisom stigao do veličanstvene pobede.

foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

TOK MEČA

foto: Printskrin

3. SET

6:3 - GOTOVO JE! Novak Đoković je na impresivan način osvojio US OPEN!

5:3 - Novi BREJK Đokovića!

4:3 - Forhend vinerom Đoković je završio gem u kome je Del Potro pretio da potpuno preokrene tok seta u svoju korist. Đoković mu nije dozvolio da stigne do brejk prilike.

3:3 - Del Potro se u potpunosti vratio u treći set. Argentinac je odservirao šesti as u meču, a ostalo su bile Novakove greške.

3:2 - Ribrejk Del Potra! Gotovo niotkuda Argentinac je stigao do ribrejka. Đoković je napravio nekoliko grešaka u toku gema.

3:1 - BREJK Đokovića! Majko moja, šta je Đoković vraćao u ovom gemu! Čak i smeč Del Potra je uspeo da vrati i oduzme servis rivalu!

2:1 - Lagan ritam na startu trećeg seta.

1:1 - Bez većih uzbuđenja na startu trećeg seta. Što je donekle i logično posle neverovatnog drugog seta.

1:0 - Sjajan početak trećeg seta za Đokovića. Srpski as osvaja servis gem.

Čuveni komičar Džeri Sajnfeld bodri Đokovića.

2. SET

7:6 - Đoković je u prvom poenu napravio mini-brejk, da bi se Del Potro revanširao sa dva oduzeta poena na servis Đokovića. Novak se vratio sredinom taj-brejka za 3:3, a zatim oduzeo novi mini-brejk za vođstvo 5:4. Sjajno je Đoković odservirao dva poslednja poena i poveo sa 2:0 u setovima!

6:6 - Igraće se taj-brejk! Đoković je bez izgubljenog poena dobio gem.

5:6 - Del Potro je obezbedio taj-brejk, a Novak će servirati da izbori isti. Argentinac je u gemu upisao peti as u meču.

5:5 - Forhend vinerom Đoković je završio gem u kome je izgubio samo jedan poen. Novak je uspeo da vrati smirenost posle perioda u kome je više obraćao pažnju na tribine i nepristojnu publiku.

Finale se igra pod zatvorenim krovom zbog kiše, a muke igračima je u jednom trenutku predstavljalo i to što je krov počeo da prokišnjava.

foto: Printskrin

4:5 - Del Potro osvaja gem.

4:4 - Neki setovi su trajali duže od osmog gema drugog seta. Skoro 21 minut je trajao gem u kome je Đoković spasao tri brejk lopte.

Argentinska publika konstantno provocira Đokovića, posebno u trenucima kada promaši prvi servis, što je u svetu tenisa nedopustivo.

3:4 - Serija Del Potra.

3:3 - BREJK Del Potra. Prvi put u meču je Argentinac oduzeo servis Novaku.

3:2 - Del Potro je bio na dobrom putu da lako reši ovaj gem u svoju korist, ali se Novak nije dao tako lako. Uspeo je da upiše sjajan forhend viner, ali ipak Argentinac na kraju osvaja gem.

3:1 - Izvanredna serija Novaka se nastavlja. Šesti od sedam poslednjih gemova pripadaju Đokoviću. Najvažnije je to što je potvrdio brejk.

2:1 - BREJK Đokovića! Srpski as je iskoristio prvu brejk priliku u ovom gemu i stekao veliku prednost.

1:1 - Lep gem za Đokovića. Četvrtim bekhend vinerom Novak je završio gem u kome je izgubio samo jedan poen.

0:1 - Đoković je propustio dve brejk šanse na startu drugog seta. Del Potro je odservirao drugi as u meču, imao je i jedan forhend viner.

foto: Printskrin

Na tribinama Flešing Medouza nalazi se i slavna glumica Meril Strip.

Statistika kaže: Kada Novak osvoji prvi set na US Openu onda u 99 odsto slučajeva i pobeđuje. Samo je Vavrinka u finalu 2016. godine uspeo da preokrene.

1. SET

foto: Printskrin

6:3 - Novaku je bilo potrebno 42 minuta da osvoji prvi servis.

5:3 - BREJK Đokovića! Del Potro je poveo sa 40:0, a onda je Novak vezao pet poena i oduzeo servis rivalu!

4:3 - Najubitačniji servis gem za Đokovića. bez izgubljenog poena je osvojio sedmi gem u prvom setu. Novak je upisao peti forhend viner.

3:3 - Del Potro i treći servis gem dobija prilično lako. Do sada je izgubio samo dva poena na svoj servis. Poslednji servis je išao brzinom 210 km/h.

3:2 - Đoković je upisao peti direktan poen koji je označio završetak petog gema. Do sada najlakše osvojen servis gem za srpskog asa.

2:2 - Ne previše težak servis gem za Del Potra. Argentinac snažnim servisima ne dopušta Novaku previše mogućnosti za osvajanje poena.

2:1 - Nije bio lak gem za Đokovića, ali je uspeo da sačuva vođstvo u meču. Delpo je osvojio prva dva poena, potom stigao i do izjednačenja, ali je Novak prvo fantastičnim forhend vinerom stekao prednost, a zatim sjajnim servisom naterao Argentinca na grešku za kraj gema.

1:1 - Del Potro uzima svoj prvi servis gem bez izgubljenog poena.

1:0 - Novak je prvi servirao, upisao je jedan forhend viner i dobio uvodni gem.

POČINJE

foto: Printskrin

22:19 - Najveći teniski stadion na svetu "Artur Eš" spreman je za početak meča

foto: Printskrin

22:14 - Đoković će prvi servirati

foto: Printskrin

22:02 - Alison Hjuz druga žena u istoriji koja će suditi muško finale Glavni sudija finala biće Britanka Alison Hjuz. Hjuzova je tako postala tek druga žena u istoriji tenisa koja će suditi muško finale na nekom Grend slemu. Zanimljivo, i u istorijskom prvom finalu kada je sudija Eva Azderaki, igrao je Novak. Bilo je to 2015. godine i bilo je to upravo na US Openu kada je Đoković savladao Federera.

21:54 - Početak meča će kasniti

Početak velikog finala između Đokovića i Del Potra će kasniti zbog kasnijeg završetka finala ženskog dubla. Ešli Bardi i Koko Vandevej su nove šampionke pošto su u finalu savladale Kristinu Mladenović i Timeu Baboš sa 2:1 (3:6, 7:6(2), 7:6(6)), a taj meč je trajao čak dva i po sata.

21:53 - Svakako, najveća podrška Novaku će biti supruga Jelena Đoković

21:51 - Ovako je izgledao put obojice tenisera do finala

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je do velikog finala u Njujorku stigao preko Fučovića, Sandgrena, Gaskea, Souze, Milmana i Nišikorija. Del Potro je do meča za titulu stigao pobedama nad Jangom, Kudlom, Verdaskom, Ćorićem, Iznerom i Nadalom.

21:49 - Đoković je u epskom finalu 2015. godine stigao do druge Grend slem titule u Njujorku, sa druge strane mreže stajao je Rodžer Federer

21:43 - Prvu titulu na US Openu Đoković je osvojio 2011. godine pobedom nad Nadalom

21:39 - Novak i Huan Martin su odigrali 18 međusobnih duela

U svakom od njih viđeni su epski poeni, a mi vam donosimo kraći pregled onih najzanimljivijih.

21:37 - Najava finala iz ugla organizatora US Opena

Meč je na programu od 22 sata, a tok možete pratiti na našem portalu.

Đoković je osmi put u karijeri izborio finale na gren slemu u Njujorku trijumfom nad Nišikorijem sa 6:4, 6:3, 6:2 i za treći trofej boriće se sa Huanom Martinom Del Potrom.

"Bitno mi je bilo da se izborim sa emocijama, ljudska smo bića, emocije su jake i moramo da ih kontrolišemo. Čast mi je što igram tenis i što sam ponovo uradio dobru stvar, jedva čekam finale", rekao je Đoković.

novak juri 3. titulu u americifoto: EPA/JOHN G. MABANGLO

On je poručio da je gladan uspeha i da ispred sebe uvek postavlja visoke ciljeve.

"Kao i hiljade drugih tenisera trudim se da budem najbolji što mogu, radim naporno svakog dana. Svaki put kad ostvarim nešto veliko osećam da je ispred mene novi planinski vrh koji moram da osvojim. Ne vidim granice".

O Del Potru kaže da ima maksimalan respekt, sa kojim je jako dobar međusobni skor 14-4.

"Nikada se nismo sreli u gren slem finalu, to je novost, ali smo igrali 18 puta jedan protiv drugog. On je vrhunski teniser i uveren sam da će biti uzbudljivo finale", dodao je.

argentinac noletu daje prednost u finalufoto: EPA/DANIEL MURPHY

Del Potro, kome je svetski broj jedan Rafael Nadal zbog povrede predao polufinale pri vođstvu Argentinca 7:6 (7:3), 6:2, nema dilemu ko je favorit.

"Biće to težak zadatak. Sigurno je da obojica jako želimo pobedu, Novak je već osvojio Vimbldon i igra jako dobro. On je favorit", zaključio je Del Potro.

Finale je na programu danas od 22 sata.

Kurir sport