Foto: Dado Đilas

reagovanje

DAČIĆ: Gradimo dobre odnose sa SAD, ali nećemo kvariti ni ono što imamo sa Rusijom

Politika

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da to što Srbija gradi dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Država ne znači da će da kvari odnose sa Rusijom, između ostalog zato što Rusija ima jaku poziciju u Ujedinjenim nacijama i sprečava ulazak Kosova u UN stavljanjem veta u Savetu bezbednosti.

On je naglasio da se politika vodi na osnovu sopstvenih interesa i da Srbija treba da ima dobre odnose sa svim svetskim silama sa kojima je to moguće.

"Naš je interes što bolji odnosi sa SAD. Međutim, politika se nekada odvija u talasima, a mi ne dozvoljavamo da nas talasi odnesu na drugu stranu. Ako gradimo dobre odnose sa SAD, ne znači da ćemo da kvarimo sa Rusijom", rekao je Dačić.

Rusija ima, kako kaže, jaku poziciju u Ujedinjenim nacijama i ona sprečava ulazak Kosova u UN stavljanjem veta u Savetu bezbedniosti.

"Ako Kosovo uđe u UN, tu više nema razgovora. Kvariti odnose sa Rusijom to bi bilo političko samoubistvo", naglasio je on.

Dodaje da je Srbija uspela da promeni poziciju SAD, ali je ona promenjena i zato što to njima odgovara.

"Ako ovo (pregovori Beograda i Prištine) krene u pozitivnom smeru da je moguće da dođe do nekog rešenja, 100 posto će potpisivanje toga biti u SAD. Ko je lud da ne uzme dobijenu poziciju, to je pozitivna stvar", rekao je ministar.

Za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji kaže da je ostvarila cilj, jer se iz nje jasno videla politika Srbije i njena iskrena želja da se dođe do trajnog rešenja.

"Bez obzira da li će doći do trajnog rešenja, mi treba da pomažemo Srbe u deset opština. Ako tamo ne mogu da školuju decu, ako ne mogu da se zaposle, ako nemaju zdravstvenu zaštitu onda neće ostati tamo. Ako nema Srba nema ni srpskog Kosova", naglasio je Dačić.

Iz govora predsednika, dodaje, Albancima je najviše zasmetalo što je pričao o imovini na KiM, gde je nastala jedna apsurdna situacija da prištinska vlast smatra da je njihovo što je na KiM, a da Srbija investira u objekte i otplaćuje kredite.

"Srbija je vratila pola milijarde dolara kredita jer smatra da je Kosovo Srbija. Njima (Albancima) to ne smeta. Onda vi ste platili kredite a imovina je naša", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)