Foto: Shutterstock

TENZIJE

SAD UPOZORAVAJU RUSIJU: S-300 u Siriji bi bio velika greška

SAD su upozorile Rusiju da bi razmeštanje savremenog antiraketnog sistema S-300 u Siriji bila velika greška, te da bi ta odluka trebalo da bude ponovo razmotrena.

Planeta

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, rekao je da bi snadbevanje Sirije ruskim antiraketnim sistemom dovelo do značajne eskalacije već postojećih tenzija u regionu.

Rusija je ranije danas objavila da će dostaviti sirijskoj vladi moderan S-300 antiraketni sistem nakon što je prošle nedelje oboren jedan ruski avion u Siriji, a za šta Moskva smatra odgovornim vazdušne snage Izraela.

Podsetimo, 18. septembra ruska vojska je saopštila da je njihov nestali avion "IL-20" srušio sirijski sistem PVO S-200 i da je poginulo 15 članova posade.

Tada su četiri aviona izraelske avijacije F-16 napala mete u Latakiji. Izraelski avioni spustili su na malu visinu i "stvorili opasnu situaciju za druge avione i brodove u regionu", navodi se u saopštenju ruske vojske.

"Izraelski F-16 se krio iza ruskog Il-20 kako bi izbegao sirijske projektile. Sirijski projektili su gađali izraelski F-16 koji je promenio kurs. Položaji svih letelica u momentu incidenta ukazuju da je izraelski avion de fakto koristio rusku letelicu kao štit ", naveo je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock