MOSKVA OTVORENO OPTUŽILA IZRAEL: Lovac F-16 krio se iza ruskog iljušina, Tel Aviv pokušao sve da prikrije! Putin kažnjava i šalje S-300 Siriji!
Foto: Printscreen/ Youtube, Reuters / Alexander Zemlianichenko / Pool, AP / Jim Hollander Pool

USIJANI ODNOSI IZMEĐU SUPERSILA

MOSKVA OTVORENO OPTUŽILA IZRAEL: Lovac F-16 krio se iza ruskog iljušina, Tel Aviv pokušao sve da prikrije! Putin kažnjava i šalje S-300 Siriji!

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije daje dodatne podatke koji pokazuju iz sekunde u sekundu položaj izraelskog aviona i rakete kompleksa S-200.

Dodani podaci su dobijeni sa radara S-400 iz vazdušne baze "Hmejmim", navodi ruska vojska.

Jedan od izraelskih aviona se u trenutku tragedije nalazio na visini od 9 do 10 kilometara na istom azimutu sa ruskim Il-20.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da je izraelske tvrdnje da nisu umešani u obaranje ruskog aviona - netačne.

"Izraelski F-16 se krio iza ruskog Il-20 kako bi izbegao sirijske projektile. Sirijski projektili su gađali izraelski F-16 koji je promenio kurs. Položaji svih letelica u momentu incidenta ukazuju da je izraelski avion de fakto koristio rusku letelicu kao štit ", naveo je Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane.

Podsetimo, 18. septembra ruska vojska je saopštila da je njihov nestali avion "IL-20" srušio sirijski sistem PVO S-200 i da je poginulo 15 članova posade.

Tada su četiri aviona izraelske avijacije F-16 napala mete u Latakiji. Izraelski avioni spustili su na malu visinu i "stvorili opasnu situaciju za druge avione i brodove u regionu", navodi se u saopštenju ruske vojske.

"Izraelski piloti koristili su ruski avion kao štit i označili ga kao metu za snage sirijske vazdušne odbrane. Kao posledica toga "Il-20", koji ima domet radara znatno veći od F-16, pogodio je projektil raketnog sistema S-200", navodi se u saopštenju.

Takođe, Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, što je izazvalo reakcije mnogih zemalja, uključujući SAD.

Izraelski mediji prenose da je danas savetnik za nacionlanu bezbednost SAD Džon Bolton rekao da će ruski plan o snabdevanju Sirije raketnim sistemom biti "značajna eskalacija" i da se nadaju da će Moskva preispitati tu odluku.

Kurir.rs/Sputnjik/RT

Foto: Youtube, Reuters / Alexander Zemlianichenko, AP / Jim Hollander

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja