Foto: M.S.

Frapantni podaci

NIŠLIJE NESLAVNI REKORDERI, SVE PRŠTI PO DŽEPU RODITELJA: Osnovci i srednjoškolci imaju čak POLA MILIONA izostanaka

Društvo

NIŠ - Niške srednje i osnovne škole osvojile su neslavan rekord, a to je da su na prvom mestu po tuženim roditeljima Prekršajnom sudu zbog izostanaka svoje dece. U Beogradu je, na primer, podneta 41 tužba, dok je u Nišu ta brojka više nego dupla – čak 110 utuženja! Ovaj podatak je "procureo" iz Ministarstva prosvete.

foto: Kurir

U Školskoj upravi u Nišu saznajemo da bežanja sa časova ima mnogo više u srednjim nego u osnovnim školama, a prvi podaci govore da 21 srednja i 36 osnovnih škola u Nišu beleže godišnje nešto preko 500.000 izostanaka sa časova, što opravdanih, što neopravdanih. Dragan Gejo, načelnik Školske uprave potvrđuje nam ranija saznanja da Gimnazije i stručne škole (21) godišnje beleže brojku od 10.000 do 20.000 izostanaka. Ako se to pomnoži sa brojem škola u Nišu, dolazi se do frapantne sifre od pola miliona.

"Taj broj utuženja znači da po službenoj dužnosti direktori škola moraju da predaju tužbu sudu protiv roditelja, jer nisu doneli opravdanje za izostanak svog deteta. I to ja smatram kao revnostan rad. Poznato je da sa 30 neopravdanih izostanaka, nastavno veće razmatra problem tog đaka. To apsolutno ne znači da su roditelji loši ili nastavnici, već da se na tom problemu mora raditi. Naša inspekcija ulazi u sve škole i mu direktno šaljemo podatke Zavodu za vrednovanje odnosno Ministarstvu prosvete koji ima sve te rezultate", kaže Gejo.

Do sada je prema pisanju medija, u Vojvodini osuđeno četvoro roditelja na kaznu od 5.000 dinara, a Gejo kaže da je to naminimalnija kazna.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

"Kazne se kreću od pet hiljada dinara pa naviše, ali nije to suština. Mi u Nišu imamo đake iz Žitorađe, Doljevca iz okolnih sela i često se desi da nemaju autobus da se vrate kući. Tako u nekim školama, nastavnici i profesori dopuste da đak izostane sa poslednjeg časa da bi stigao na autobus. Najviše se sa časova, kao i uvek beži, zbog ispitivanja i kontrolnih zadataka. Onda imamo, kako čujem od saradnika u školama, takozvane "spavače" koji kasne na prve časove, potom dolaze razna zaljubljivanja u srednjim školama i slični razlozi. Da ne objašnjavam izostanke kada se đak razboli ili ode na neko višednevno takmičenje", objašnjava Gejo.

Razmaženih đaka ima najviše u gimnazijama

U školskoj upravi saznajemo da jedan broj đaka, često dolazi taksi volzilom u školu.

"To nam je donelo novo vreme, da deca ostaju noću za kompjuterima, lap topovima i ujutru topovi ne mogu da ih probude za školu. Zato iz kancelarije gledam kako taksijem dolaze u školu, jer jedva mogu da „gledaju na oči“. Pričao sam s nekim kolegama i kažu mi da takvih slučajeva ima najviše u niškim gimnazijama", kaže nam zamenik direktora u jednoj školi.

(Kurir.rs/M.S./Foto: M.S.)