OVI GRADOVI SU SRPSKI ŠAMPIONI BEŽANJA SA ČASOVA:  Niški roditelji platili najviše kazni, slede Beograd, Pančevo i Mali Iđoš! PENAL I DO 100.000
Foto: Marina Lopičić

Najviše prekršajnih prijava PODNETO JE U OVIM MESTIMA

OVI GRADOVI SU SRPSKI ŠAMPIONI BEŽANJA SA ČASOVA: Niški roditelji platili najviše kazni, slede Beograd, Pančevo i Mali Iđoš! PENAL I DO 100.000

Društvo -

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi nasednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš

BEOGRAD - Najviše prekršajnih prijava protiv roditelja čija deca beže sa časova ove godine podnele su škole u Nišu, Beogradu, Pančevu i Malom Iđošu.

U Malom Iđošu, koji ima samo tri škole, i to osnovne, podnete su subotičkom prekršajnom sudu čak 42 prijave. Poređenja radi, u Beogradu sa oko 270 osnovnih i srednjih škola je podneta 41, i već su donete četiri pravosnažne presude, pišu Večernje novosti.

Četvoro roditelja osuđeno je na minimalnu zakonsku kaznu od po 5.000 dinara, a maksimalan iznos je 100.000 dinara.

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi nasednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Situacija se zaoštrila od kada je novi zakon o obrazovanu obavezao škole da od 1. septembra pišu prijave protiv roditelja zbog izostanaka mališana sa nastave. Do ove školske godine time se bavila prosvetna inspekcija, a sada samo kontrolišu škole da li redovno prijavljuju đake i roditelje sudovima.

- Inspekcije su godinama podnosile prijave, međutim, broj osuda protiv roditelja bio je mali, jer smo teško dolazili do okrivljenih. Često su u pitanju romske porodice, koje menjaju adrese, pa poziv za sud ne može da im bude uručen. Postupci se privremeno ukidaju, a s vremenom i zastare - kaže Milan Marinović, predsednik beogradskog Prekršajnog suda, i dodaje da su najčešće kazne bile opomene, ali da je bilo i novčanih kazni.

Masovno beže sa časova

Kako napominje, i osnovne i srednje škole dužne su da pokrenu prekršajni postupak kada je reč o neopravdanim izostancima. Mnoge srednje škole, međutim, to ne čine, budući da je samo osnovna škola obavezna.

Škola će da "nadrlja" ako ne podnese prijavu

Zakon je predvideo sankcije i za uprave škola koje ne rade svoj posao - od 100.000 do milion dinara. U školama u Pančevu, koje je jedan od gradova gde ima najviše prekršajnih prijava, kažu, međutim, da deca ne izostaju sa časova ništa više nego u drugim gradovima.

foto: Nebojša Mandić

- Pančevci su među prvima počeli da primenjuju zakon, pa ispada da u našem gradu ima najviše dece sa neopravdanim časovima. Sigurna sam da nije tako - kaže za Novosti direktorka pančevačke Tehničke škole "23. maj" Nataša Zečević.

Tvrdi da u njenoj školi nema problema sa prevelikim brojem neopravdanih časova, da to rešavaju razgovorima, edukacijom i saradnjom sa roditeljima.

- Naši đaci umeju malo da skrenu sa puta do škole, ali mi ih brzo vratimo - kaže Nataša Zečević.

Njena koleginica, Dragana Krstić, direktorka OŠ "Mika Antić" u Pančevu, tvrdi da ta škola nema problema sa neopravdanim izostancima učenika i da nisu podnosili prekršajne prijave protiv roditelja.

Kada učenik izostane sa časa, roditeljima se u roku od osam dana šalje obaveštenje da opravdaju časove, i oni imaju na raspolaganju osam dana od prijema da to učine. Ako to ne urade, direktori škola pišu prekršajne prijave protiv roditelja, a sud donosi presudu koja podrazumeva opomenu ili novčanu kaznu od 5.000 do 100.000 dinara.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track