Foto: Profimedia

TEŠKA SUDBINA

CELA SRBIJA PRATI SUDBINU BAKE! Niko od ŠESTORO dece i dalje ne želi da je prihvati! Slepa i nemoćna OSTAVLJENA U BOLNICI ČEKA DA SE NEKO SMILUJE!

Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas leče ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu, kaže Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje

Srbija
> 09:52h

Gotovo neverovatno zvuči da ni posle pisanja Kurira i opšte osude i zgražavanja javnosti nijednom od šestoro dece osamdesetsedmogodišnje bake iz planinskog sela Prvonek nije palo na pamet da se ipak javi i dođe po svoju staru, slepu i nemoćnu majku.

Cela Srbija prati sudbinu ove žene iz sela u blizini Vranjske Banje, koju niko od šestoro dece ne želi da prihvati nakon bolničkog lečenja. Baka se i dalje nalazi na internom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. U utorak će, prema rečima nadležnih, biti prebačena u Prihvatilište za stara i odrasla lica u tom gradu, a nakon završetka procedure u Dom za stare u Surdulici. Starica je u teškom stanju, slepa i nepokretna, sa dekubitisom po telu, zbog čega su je potrebne tuđa nega i pomoć.

Majka šestoro dece je na interno odeljenje Opšte bolnice u Vranju primljena 18. oktobra zbog problema s povišenim krvnim pritiskom. Kada je došlo vreme da izađe iz bolnice, niko od njene dece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni.

Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje, kaže da je baka pod nadzorom osoblja internog odeljenja.

- Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas leče ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu - kaže Kanački.

- Svi mi imamo obavezu da, dok radimo svoje posao, zadržimo profesionalizam, da poštujemo važeće zakone, kako pisane, tako i one nepisane koji se tiču ljudskosti, poštovanja integriteta i zaštite onih kojima je zaštita potrebna.

Centar za socijalni rad je kontaktirao s decom ostavljene starice i ono što je bitno jeste da niko od njih nije iskazao interesovanje da se neposredno brine o majci, ali su hteli da snose određene troškove smeštaja u odgovarajuću ustanovu.

Nadležni u ZC Vranje napominju da slučaj nije usamljen i da takvi problemi nastaju zbog toga što deca ne žele da se staraju o starim i bolesnim roditeljima, pa se, nažalost, dešava da i poslednje dane takvi pacijenti provedu u bolnici i život završe u bolničkim uslovima.

S druge strane, nadležni zaduženi za socijalna pitanja i lokalnu upravu tvrde da Grad neće dozvoliti da baka nad čijom se sudbinom sažalila cela Srbija završi na ulici.

- Najteže je što je baka neutešna, stalno plače, svesna situacije u kojoj se nalazi. Deca se jednostavno ne pojavljuju - kaže dobro obavešten izvor Kurira.

(Kurir.rs/Tarjana Stamenković Foto: Profimedia)