Najnovije vesti

SLEPA I NEPOKRETNA BAKA KOJU SU DECA OSTAVILA U BOLNICI IDE U DOM: Danima plače i niko ne može da je uteši
Foto: Profimedia

tuga

SLEPA I NEPOKRETNA BAKA KOJU SU DECA OSTAVILA U BOLNICI IDE U DOM: Danima plače i niko ne može da je uteši

Srbija

Slučaj osamdesetsedmogodišnje bake iz planinskog sela Prvonek koje se nalazi nedaleko od Vranjske Banje ganuo je i rastužio celu Srbiju. Slepa i nepokretna starica, majka šestoro dece je zbog problema sa povišenim krvnim pritiskom primljena na Interno odeljenje Opšte bolnice u Vranju 18. oktobra.

Kada je došlo vreme da starica izađe iz bolnice, niko od njene dece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni. Staricu nije imao ko da preuzme pa se u rešavanje problema uključio Grad Vranje sa Centrom za socijalni rad i socijalnim službama ZC. Kako Kurir nezvanično saznaje starica je i dalje na Internom odeljenju, u teškom stanju, slepa nepokretna sa dekubitusom po telu.

foto: T.S.

U svesnom je stanju tužna i uplakana.

"Baka je neutešna stalno plače, svesna situacije u kojoj se nalazi. Deca se jednostavno ne pojavljuju ”, kaže dobro obavešten izvor Kurira. Prema rečima nadležnih starici je potrebna tuđa nega i pomoć, jer zbog svog stanja mora biti pod nadzorom.

Doktor Saša Đorđević, upravnik Opšte bolnice u Vranju kaže da je sve više ovakvih slučajeva u kojima stare i nemoćne roditelje ne zbrinjavaju deca.

"Nadamo se da će baka dobiti smeštaj u Staračkom domu u Surdulici. Kod nje se radi o kardiovaskularnom oboljenju. Baka je lečena na Internom odeljenju Opšte bolnice.Ona je sanirana maksimalno sa internističke strane i ono što je bitno da kažem kao upravnik bolnice jeste da mi pacijente ne prepuštamo slučaju naravno budu hospitalizovani i dalje kod nas. Iz svog iskustva mogu reći da sam držao pacijenta dva i po meseca na odeljenju. Nećemo pustiti ljude napolje bez krova nad glavom. U takvim slučajevima obavestimo sve nadležne institucije porodicu rodbinu i u saradnji sa socijalnim službama pri bolnici pokušavamo da ovakve ljude smestimo u odgovarajuću ustanovu", kaže doktor Đorđević i dodaje da je problem u tome što deca ne žele da se staraju o starim I bolesnim roditeljima.

foto: T.S.

"Nažalost dešava se da I poslednje dane pacijenti provedu ovde, a da ih opet porodica ili deca ne žele kući, ne žele nikakve obaveze prema njima I da život završe u bolničkim uslovima", napominje doktor Đorđević na osnovu svog dvadesetogodišnjeg iskustva u radu na Hirurgiji.

Za nemoćnu baku kako Kurir nezvanično saznaje interesuje se samo jedna od snaja. Nju je ganula čitava situacija, ali nažalost, ne može da se stara o svekrvi.

"Jedna od bakinih snaja nije u mogućnosti da na bilo koji način brine o svekrvi zbog porodičnih problema koje ima. Vrlo je potresena zbog cele situacije zove stalno i plače želeći da pomogne iako nije u mogućnosti", kaže dobro obavešten izvor Kurira.

Grad neće dozvoliti da baka završi na ulici

Danijela Milosavljević gradska većnica zadužena za socijalna pitanja I lokalnu upravu ističe da slepa I nepokretna baka neće ostati u bolnici niti biti na ulici, jer će do završetka procedure oko smeštaja u Domu za stare u Surdulici, biti smeštena u Prihvatilište za stara i odrasla lica u Vranju.

Danijela Milosavljević
Danijela Milosavljevićfoto: T.S.

"Baka nije bila u sistemu socijalne zaštite. Od trenutka kada je ona smeštena u bolnicu gde ju je smestio jedan od sinova i kada je lečenje privedeno kraju prosto sin se nije pojavio da preuzme majku iz bolnice. U tom trenutku je i bolnica obavestila Centar za socijalni rad. Ono što je Centar u početku imao od informacija da baka ima šestoro dece, ali je morao da stupi u kontakt sa svom decom, jer je možda neko zainteresovan da preuzme starog roditelja i da brine o njemu. Centar je kontaktirao decu i ono što je bitno niko od njih nije iskazao interesovanje da se neposredno brine o njoj, ali su hteli da snose određene troškove oko bakinog smeštaja u odgovarajuću ustanovu. Kako se deca nisu dogovorila oko preuzimanja bake iz bolnice Centar je prinuđen da preuzme odgovornost oko starice. Bakin ordinirajući lekar počinje da radi u utorak tada će biti spremna otpusna lista. Da li će baka odmah u utorak biti smeštena u Domu za stare u Surdulici zavisi od procedure dok se ona ne završi ona će biti privremeno u Prihvatilištu za stara I odrasla lica u Vranju", objašnjava većnica.

Ona podseća da prema Zakonu o socijalnoj zaštiti kada deca ne žele da se staraju o svom roditelju iznad 65 godina da je Centar u obavezi da pokrene krivični postupak prema svoj deci. Milosavljević dodaje I to da deca nekad I nisu u mogućnosti da se staraju o svojim roditeljima.

"Ne osuđujem takvu decu koja prosto ne mogu iz mnogo razloga da brinu o starim roditeljima, zato postoje starački domovi I druge ustanove socijalne zaštite, ali konkretno ovde smatram da je trebalo da preuzmu svoju majku iz bolnice I da se onda na neki način reši taj problem", ističe Milosavljević.

(Kurir.rs/T.S./Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...