Foto: Profimedia

ISPOVEST OCA

IMAO SAM POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU POSLE PRVOG DETETA, ALI NIKO NIJE HTEO DA ME LEČI: Otac je rešio da se njegova priča čuje širom sveta, evo šta je preduzeo!

Žena

Jedan otac rešio je sa svima da podeli kako se osećao kada je dobio postporođajnu depresiju, a zbog njega će i očevima biti omogućeno dijagnostikovanje postporođajne depresije, lečenje i bolovanje.

"Imao sam postporođajnu depresiju kada sam dobio svoje prvo dete. Moja žena je isto bila u lošem psihičkom stanju. Ona je otišla kod doktora, koji je uputio na psihologa, a zatim kod psihijatra za neonatalni i postpartalni period. Dobila je odgovarajuću terapiju i bilo joj je bolje. Bolest joj se brzo povukla i nikada više se nije ponovila. Smatrao sam da i ja treba da dobijem adekvatnu terapiju, pošto mi se nivo anksioznosti peo iz dana u dan. Kada sam otišao kod lekara, dobio sam odgovor da ne mogu da dobijem uput za psihijatra, bar ne pod tom dijagnozom. Bio sam u šoku. Nisam želeo da mi u zdravstveni karton uđe ispitivanje nekog težeg oboljenja, koje zapravo i nemam. Bio sam izričit u svojim zahtevima i to me je dovelo do situacije da se lečim biljnim preparatima koja mi u stvari nisu ni pomagala. Morao sam sve to sam da prebrodim, a bilo je iscrpljujuće i dugotrajno", rekao je otac i dodao:

foto: Profimedia

"Rešio sam da se moja priča čuje u Velikoj Britaniji, a i širom sveta kako bi svi postali svesni stvarnosti i kako bi se u skladu sa njom ponašali", ispričao je ovaj otac.

U Velikoj Britaniji je doneta odluka da se prizna postporođajna depresija kod očeva kao regularna bolest i da uđe na listu dijagnoza. Postporođajna depresija je poremećaj koji se javlja po rođenju deteta i tipičan je za žena. Negde između 6 i 13 odsto žena prođe kroz ovo grozno iskustvo, a da je dijagnostikovano. Međutim, ovo stanje pogađa i muškarce, pogotovo ako njihova partnerka ima problem sa depresivnošću, anksioznošću ili opsesivno-kompulzivni poremećaj. Treba napomenuti da su retki slučajevi da muškarac oboli ukoliko je žena psihički stabilna, ali i to se dešava.

Iako daleko manji broj očeva prođe kroz postporođajnu depresiju, neophodno je ustanoviti ovaj poremećaj u zdrvastvenom sistemu, jer svi ljudi na svetu zaslužuju jednako pravo na pomoć i negu.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Independent.co, Foto: Profimedia