Foto: Profimedia

SAVET

OVO SU NAMIRNICE KOJE NE TREBA DA PERETE PRE KUVANJA: Promenite naviku, donosi vam više ŠTETE nego koristi po ZDRAVLJE!

Žena

Sigurno vam deluje logično da bi pre kuvanja trebalo da operete svaku namirnicu, a kod nekih to donosi više štete nego koristi.

Ukoliko ste do sada uvek prali piletinu pre kuvanja, vreme je da prekinete tu naviku. Stručnjaci ističu da pranjem piletine ne rešavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu. "Pranjem sirove piletine verovatno ćete raširiti bakterije po celoj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe", navode stručnjaci.

foto: Foto: Shutterstock

Jedini učinkovit način da se rešite bakterija je kuvanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso. Stručnjaci savetuju da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se rešili viška vlage, no svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu.

Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom menjaju u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih je isprati i osušiti papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i da ne bi bile vodenaste.

foto: Profimedia

Jaja su takođe jedna od namirnica koju nikada ne bi trebalo da perete. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu. Mnogi ljudi greše jer nakon kuvanja peru testeninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se testenina kuvala sadrži skrob i doprinosi ukusu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Klix.ba, Foto: Profimedia