Foto: Profimedia

SAVET NUTRICIONISTE

ŽALITE SE DA NE MOŽETE DA IZGUBITE KILOGRAME ZBOG USPORENOG METABOLIZMA? Ovo je 5 najčešćih GREŠAKA za koje ste sami KRIVI!

Život

Mnogi govore kako ne mogu da izgube kilograme zbog "usporenog" metabolizma, ali ne znaju ni šta to zapravo znači.

Matabolizam je proces koji pretvara hranu i piće u energiju, a ovo su najčešće greške koje pravite i time ga usporavate.

Kofein

Kofein stimuliše središnji živčani sistem koji može ubrzati vaš metabolizam za čak 12 posto, zbog čega ćete dnevno trošiti i do 100 kalorija više.

foto: Profimedia

Ne jedete dovoljno

Nutricionisti preporučuju 5 obroka dnevno, čak i ako se radi o manjoj količini zdravih grickalica, kao što su orasi ili banana. Treba spomenuti i da će redovni obroci sprečiti eventualno kasnije prejedanje.

Potpuno ste izbacili mlečne proizvode

Popularno mišljenje je da ćete brže gubiti kilograme i imati ravniji stomak ako izbacite mleko i jogurt iz ishrane, međutim neka istraživanja pokazuju kako mlečni proizvodi pomažu u rastu mišića, što vodi do bržeg metabolizma.

foto: Profimedia

Obroci ne sadrže proteine

Telo treba da održava mišićnu masu stoga pokušajte da ubacite orašaste plodove, jogurt i različito mesu u svoju ishranu. Neka istraživanja pokazuju kako dodavanjem proteina dnevno trošite i do 35 posto više kalorija.

Ne jedete ugljene hidrate

Vašem telu su potrebi ugljeni hidrati (koji su izvor energije) stoga pokušaje da uključiti dobre ugljene hidrate, kao što su šargarepa i kukuruz.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia