Foto: Profimedia

užitak

NIGDE VIŠE MESA I ŠEĆERA NEĆETE POJESTI NEGO U TURSKOJ: Ova poslastica od kozjeg sira i rezanaca je nešto najluđe što ćete probati, ali eksploziju UKUSA doživećete uz ova jela (FOTO)

Zanimljivosti

Ako bismo morali jednom rečju da opišemo tursku kuhinju, to bi bila raznovrsnost. Spoj azijske, mediteranske i kuhinje Bliskog istoka u vreme Otomanskog carstva, ali i današnjim raseljavanjem Turaka, širio se i Evropom, a danas za turskom trpezom pored ribe, začina, tu su i povrće, meso (osim svinjetine), razne vrste sireva, voće, brojne poslastice.

Kako su i danas okrenuti porodici i porodičnim vrednostima, Turci u svakom obroku uživaju zajedno. Izreka “doručkuj kao kralj” vaši i za ovu naciju, pa su im stolovi za doručak pored hleba, maslaca i džema puni raznovrsnih sireva, povrća, maslina, jaja, bureka i bećarca iliti menemena kako ga oni zovu. Čaj i kafu najčešće piju u vreme doručka. Ručak im je takođe bogat, pa se tada na trpezi često nađe i po nekoliko glavnih jela, uz fantastičan dezert na kraju jela.

Za neke od ovih tradicionalnih turskih jela ste verovatno već i čuli, ali ne mari da vas podsetimo, pa ako se ikada ponovo zadesite u Turskoj, ne oklevajte da ih sve probate:

Menemen

foto: Profimedia

Najčešće ga jedu iz tiganja, a po izgledu i sastojcima podseća na naš sataraš ili bećarac.Brzo se sprema, jedu ga za doručak, a služi se sa hlebom.

Burek

foto: Profimedia

U zavisnosti od regije, u Turskoj postoji veliki broj različitih vrsti bureka, a najčešći su oni sa mesom, spanaćem, sirom...Njime počinju dan, a tradicionalno se jede uz čašu Ajrana – hladnog napitka koji se priprema od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg jogurta i dobija se razređivanjem istog sa hladnom vodom i dodavanjem jedne kašičice soli.

Pide

foto: Profimedia

Pecivo koje je najčešće punjeno mesom i povrćem. Prodaje se često na gradskim ulicama i u restoranima, jer je idealno za užinu ili brzi doručak.

Manti

foto: Profimedia

Danas ih nazivaju u „turskim raviolima“, mogu da budu deo predjela, ali ih jedu i kao glavno jelo. Prave se tako što se mleveno meso umota u testo i tako kuva na pari.

Kebab

foto: Profimedia

Najpoznatiji turski fast food koji danas može pronaći u celom svetu, ali Turci kažu da se najbolji i najoriginalniji može jesti samo u Turskoj. Tanki odresci mesa (sve sem svinjetine) serviraju se u lepinji ili kao sendvič, a svaka regija ima posebne načine kako priprema ovo jelo.

Kofte

foto: Profimedia

Jelo koje podseća na naše ćufte, a sprema se tako što se mleveno meso meša sa lukom, povrćem i začinima i onda se peče, prži, kuva. Turci imaju različite vrste kofti, i često ih poslužuju uz gulaš, salatu, a mogu da ih jedu i same i u sendviču.

Baklava

foto: Profimedia

Ova poslastica simbol je turske kuhinje, a po svemu sudeći i najbolji dezert kojim se Turci hvale, a stranci ostaju očarani ukusom. Može se pronaći u različitim oblicima i sa različitim sastojcima, ali je najpoznatija baklava sa pistaćima.

Sladoled- dondurma

foto: Profimedia

Ovo je svakako drugačiji sladoled koji ćete okusiti. Dondurma se pravi od kozijeg mleka, ali ima i još dva posebna sastojka koja ga čine drugačijim od ostalih sladoleda, jedan je salepov prah koji mu daje gustinu, a drugi je mastika, vrsta smole koja koja se boja od mediteranskog drveta mastike i sladoledu daje rastegljivost.

Kunefe

foto: Profimedia

Turska poslastica koja se pravi od kozjeg sira. Pored toga, koriste se rezanca, između dva sloja stavlja se sir, a na kraju se preliva vrućim šerbetom. Uvek se služi sveže ispečen.

Paša lokum

foto: Printscreen/Youtube

Još jedna tradicionalna turska poslastica koja se naziva i „sultanova slatka sarma“. Služi se u rolatićima, a idealan je za sve one koji vole kremaste slatkiše.

(Kurir.rs/A.G.)