Foto: Profimedia

POJEDITE JE U SLAST

ZA POLA SATA IMATE DESERT KOJIM ĆETE SE SLADITI POSLE RUČKA! Ova čokoladna TORTA se pravi tako jednostavno da ćete biti ODUŠEVLJENI (RECEPT)

Žena

Uvek je vobro vreme za čokoladu, a mnogima je čokoladna torta omiljeni slatkiš.

Potrebno vam je:

(za biskvit)

4 jajeta; 4 kašike glatkog brašna; pola praška za pecivo; 100 g čokolade za kuvanje; 100 g šećera; 200 g maslaca.

(za fil)

500 ml slatke pavlake; 250 g čokolade za kuvanje.

Priprema:

Prosejte brašno pomešano s praškom za pecivo u dubljoj činiji. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa razdvojte belance i žumance. U dubljoj posudi izmiksajte žumanca sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite šne od belanaca, pa pažljivo špatulom umešajte šne u čokoladnu smesu.

Kalup za tortu prečnika 23-24 cm obložite papirom za pečenje, pa izlijte pripremljenu smesu. Smesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35×24 cm. Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i pecite oko 20 minuta.

Napravite fil tako što ćete čokoladu sitno iseckati, a slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja. Zagrejanu slatku pavlaku prelijte preko čokolade pa promešajte.

Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplim filom (treba da bude dosta tečan). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Stvar ukusa/Foto: Profimedia