Foto: Profimedia

JEDITE KAKO TREBA

OVIH 10 NAMIRNICA MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT! Toliko su zdrave da sprečavaju NAJGORE BOLESTI!

Život

Svi znako koliko je ishrana važna za naše celokupno zdravlje, kao i da određene namirnice deluju preventivno na određene smrtonosne bolesti.

Naučnik sa Harvardskog univerziteta, dr Vilijam Li, izdvojio je 10 namirnica koje, zahvaljujući svom sastavu, podižu naš odbrambeni mehanizam i omogućavaju nam da se sa uspehom borimo protiv teških oboljenja - od kancera do Alchajmera.

foto: Profimedia

Evo o kojoj hrani je reč:

1. Losos - odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite od Alchajmerove bolesti.

2. Pasulj - zahvaljujući velikom procentu vlakana, proteina i flavonoida reguliše nivo šećera u krvi deluje preventivno na srčana oboljenja i rak dojke.

3. Spanać - obiluje gvožđem, kalcijumom, folnom kiselinom i vitaminima K, C, E i B. kao i snažnim fitohemikalijama koje štite od srčanih oboljenja, a čuvaju i zdravlje kože, očiju, kostiju i jetre.

4. Đumbir - zahvaljujući određim nutrijentima može ubiti ćelije raka prostate.

5. Beli luk - snižava povišeni krvni pritisak, štiti od bolesti srca, a smatra se i najboljim prirodnim antibiotikom.

6. Paradajz - bogat je likopenom, antioksidantom koji deluje preventivno na pojavu raka grlića materice i raka dojke.

7. Kurkuma - kurkumin može sprečiti pojavu kancera, kao i usporiti njegov rast.

8. Tamna čokolada - flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi čuvaju zdravlje arterija i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

9. Maslinovo ulje - prevenitvno deluje na rak debelog creva, dojke i kože.Sadrži i biofenole koji sprečavaju snižavaju krvni pritisak i sprečavaju srčana oboljenja.

10. Jagode - moćni antioksidanti u jagodama štite srce, ublažavaju bore, poboljšavaju vid, smanjuju upale i smanjuju rizik od urinarnih infekcija.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia