Foto: AP

OGLASIO SE

TRAMP OTKRIO ZAŠTO JE SMENIO BOLTONA: Napravio je neke greške, bio je veoma surov momak! (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je u utorak ostavku savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, a sada je otrkio koji su razlozi za to.

Planeta
> 08:15h

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je ideja njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da sa Severnom Korejom radi po libijskom modelu bila pogrešna, kao i da su njegovi pristupi u oblasti spoljne politike često bili previše žestoki, piše Sputnjik.

"Džon je čovek s kojim sam bio u dobrim odnosima. On je napravio neke greške. Predlagao je da sa Severnom Korejom radimo kao s Libijom. To nije baš dobra izjava, ako imamo u vidu šta se dogodilo s (libijskim liderom Muamerom) Gadafijem. Bolton je bio veoma surov momak", rekao je Tramp novinarima.

On je kazao da ne krivi severnokorejskog lidera Kim Džong-una koji je rekao da ne želi da ima posla s Boltonom.

"Izjavljivati tako nešto u periodu pregovora - to nije pitanje čvrstine pristupa, nego pitanje da li čovek postupa mudro", istakao je Tramp.

Predsednik SAD je dodao da se s Boltonom razilazio i u stavovima o pitanju Venecuele.

"Nisam se slagao s Džonom Boltonom u vezi s Venecuelom. Mislim da je prešao sve granice", kazao je Tramp, ne navodeći detalje o suštini tih nesuglasica.

Bolton se zalagao za smenu vlasti u Venecueli putem ekonomskog pritiska. Američki mediji su u više navrata pisali o tome da je Trampa nervirao neuspeh takve strategije.

On je ispričao i kako je odlučeno da Bolton podnese ostavku.

"Došao je kod mene kasno uveče, dan pre ostavke... Seo je naspram mene i ja sam rekao: 'Džone, ne uspevaš da se dogovoriš sa toliko ljudi, a mnogi od nas se ne slažu s tvojom taktikom, uključujući mene. Voleo bih da podneseš ostavku'. On je to i učinio. Nadam se da će biti dobro", kazao je Tramp.

Američki predsednik je 10. septembra saopštio da je zamolio Boltona da podnese ostavku zbog postojećih nesuglasica s njim.

Boltonova ostavka usledila je nakon više puta ponovljenih izjava američkih zvaničnika o mogućem susretu američkog predsednika Donalda Trampa i i iranskog lidera Hasana Rohanija. Američki državni sekretar Majk Pompeo je nakon Boltonove ostavke izjavio da je susret Trampa i Rohanija na marginama Generalne skupštine UN moguć.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP