Da li ste svesni svih opasnosti koje sa sobom to nosi? Deci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbegavati dok dete ne napuni barem godinu dana.
Med
Med treba izbegavati zato što može da razvije botulizam. Botulizam je retka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija "Clostridium botulinum" koja stvara spore i toksični otrov, a posledice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.
Puter od kikirikija
Ovaj proizvod može da izazove ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, puter od kikirikija je izrazito opasan zato što je to gusta lepljiva stvar koja može izazvati gušenje.
So
Bebe ne trebaju da jedu slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg deteta nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da se nose s velikim količinama natrijuma pa je važno izbegavanje dodavanja soli. Takođe, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli pa to treba izbegavati.
Grožđe
Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kada postanu malo starija. Čak i ako grožđe prerežete na pola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbegavati.
Čokolada
Svaka beba bi volela da dobije komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, setite se da u čokoladi ima kofeina i mleka što je deci mlađoj od godinu dana teško da svare.
Sveža šargarepa
Kao i grožđe, veličina i krutost sirove šargarepe veliki je rizik od gušenja za malu decu. Najsigurniji način za konzumiranje šargarepe je kada je ona skuvana.
Kokice
Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikada nemojte davati kokice deci koja su mlađa od godinu dana.
Tvrde bombone
Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odložiti dok dete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.
Kurir.rs/Index.hr, Super žena/Foto: Profimedia