Foto: T.Ilić

prijavite se

MALOZVORČANIMA BESPLATNE SADNICE: Milion dinara za pošumljavanje, prijave u toku! Za 3 godine uloženo 3,6 miliona

Srbija
> 09:17h

Malozvorničani koji žele preko opštinske uprave da besplatno dobiju i zasade sadnice jasena, smrče, lipe i bagrema na privatnim parcelama treba što pre da se prijave mesnoj zajednici u kojoj žive, pošto je evidentiranje u toku, a tamo će dobiti sve neophodne informacije o pošumljavanju.

U opštinskom budžetu je za ovu namenu odvojeno oko milion dinara, a od interesovanja građana i mogućnosti na terenu zavisiće vrsta i broj nabavljenih sadnica kao i površina koja će biti pošumljena, saopšteno je iz lokalne samouprave. Izbor vrsta sadnica koje će biti nabavljene ponovo je urađen u dogovoru sa građanima i njihovim potrebama, a u pitanju su vrste koje ne zahtevaju primenjivane posebnih mera i koje se lako i brzo primaju. One dosta brže pristižu za eksploataciju i dobar su potencijal za pčelinju pašu, odnosno proizvodnju meda. Opština Mali Zvornik je 2017. godine finansirala nabavku 31.700 sadnica bagrema, hrasta i lipe, za pošumljavanje 31,7 hektara privatnih poseda, dok je na isti način godinu pre pošumljeno malo više od 58 hektara u privatnom posedu, navedno je na zvaničnom opštinskom sajtu. Tako je za dve godine u ovoj pograničnoj opštini pošumljeno gotovo 90 hektara privatnih poseda.

Kako je istaknuto protekle tri godine utrošeno je oko 3,6 miliona dinara za izradu projekata pošumljavanja i nabavku sadnog materijala iz budžetskog fonda za pošumljavanje na teritoriji malozvorničke opštine.

T.Ilić