Foto: EPA Boris Pejović, EPA/ Valdrin Xhemaj

Provokacija

CRNA GORA OPET UDARA NA SRBIJU: Milo zloupotrebio sport i pljunuo na istoriju!

Prst u oko: Crnogorski rukometaši na utakmici sa Srbijom nosili zelene dresove, a ta boja predstavlja sećanje na zelenaški, komitski pokret, koji je 1918. digao pobunu protiv priključenja Crne Gore Srbiji

Politika
> 08:04h

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, zloupotrebio je rukometnu utakmicu između Srbije i Crne Gore da bi ponizio našu državu, čime je ujedno i pljunuo na istoriju.

Crnogorski rukometaši su na utakmici nosili - prvi put - zelene dresove, a zelena broja predstavlja sećanje na zelenaški, komitski pokret iz 1918, koji je s generalom Krstom Popovićem na čelu Božićnom pobunom ustao protiv odluke Podgoričke skupštine da se Crna Gora priključi Srbiji.

Ustaška ideologija

Treba dodati da se tokom utakmice na tribinama vijorila upravo zelena zastava takozvanog komitskog pokreta, koji i danas postoji, a čiji članovi se predstavljaju kao borci protiv navodne srpske okupacije iz 1918. Upravo ova kontroverzna zastava kasnije je završila u autobusu, gde su rukometaši crnogorske reprezentacije slavili pobedu.

Predsednik Milo Đukanović i Duško Marković, premijer vlade Crne Gore, odmah nakon utakmice čestitali su putem društvenih mreža rukometašima na pobedi, a crnogorski premijer je napisao i da se zastava države ponosno vijori. I dok je državni vrh oćutao skandal, pojedini crnogorski mediji su osudili uvođenje zelenih dresova i slavlje uz spornu zastavu, ističući da su „rukometaši ispisali još jednu sramnu stranicu u istoriji ove nekad ponosne zemlje“.

foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

- U meču sa Srbijom istrčali su na parket u zelenim dresovima, promovišući tako ustašku ideologiju tzv. komitskog pokreta - piše portal Borba.

Ne treba zaboraviti da se ovo guranje prsta u oko Srbiji događa baš u trenutku kada vlast u Crnoj Gori pokušava da otme svetinje SPC. Politički analitičar i istoričar Branko Radun kaže da se ova provokacija može tretirati kao poziv na osvetu Srbiji za 1918, a da ima za cilj skretanje pažnje sa otimačine imovine SPC i pitanja njenog statusa u toj zemlji.

Skretanje pažnje

- Ovo deluje kao jedna vrsta provokacije upućena Srbiji. Međutim, ova poruka ima upotrebnu vrednost i na unutrašnjem planu - 1918. se tretira kao godina okupacije, oni sad pozivaju da se osvete Srbiji za 1918. Sve ovo ima za cilj da se skrene pažnja s brutalnog napada na SPC u Crnoj Gori.

Vladika Irinej Trampu

ZAŠTITITE SPC U CRNOJ GORI

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je američkog predsednika Donalda Trampu da kod vlade Crne Gore interveniše da „pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po verskoj osnovi i od oduzimanja, vekovima starih bogomolja“ SPC u toj zemlji.

Crnogorski mediji

EKSPLOZIJA U MILOVOJ VILI?

Crnogorski mediji preneli su da je došlo do eksplozije u vili „Gorica“, gde Đukanović prima zvaničnike. Oglasili su se iz uprave policije rekavši da je došlo do kvara koji je izazvao dim, ali da eksplozije nije bilo. - Reč je o manjem elektrokvaru koji je ubrzo saniran - saopštili su oni.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA Boris Pejović,EPA/ Valdrin Xhemaj

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: