Foto: Profimedia

Varnice

UDAR NA LIDERA SRBA U BIH: Đukanović zatvara granicu za Dodika?

Ako RS usvoji deklaraciju o Srbima u Crnoj Gori, članu Predsedništva BiH i njegovim poslanicima sledi rampa od Podgorice

Bosna i Hercegovina

Visoki funkcioner Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica tvrdi da je crnogorski predsednik Milo Đukanović upozorio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će svim poslanicima njegove stranke, kao i njemu lično, biti zabranjen ulazak u Crnu Goru ako parlament Republike Srpske usvoji deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori!

Govedarica je naveo da je Đukanović telefonom pozvao Dodika i rekao mu da će, „ukoliko Skupština RS usvoji takvu deklaraciju, biti zabranjen ulazak u Crnu Goru svim poslanicima SNSD, te da neće moći da dođu ni kao turisti u Crnu Goru i neće imati pristup svojoj imovini koju imaju u toj državi“.

foto: EPA / Andrej Cukić

- Izneo sam neka moja saznanja, ne mora da znači da sam u pravu - naveo je Govedarica za Kurir.

Iz Dodikove stranke tvrde za Kurir da ništa od toga što je izneo Govedarica nije tačno, već da je reč o lažima i spinu SDS.

- Dodik nije ni razgovarao s Milom Đukanovićem, ništa od toga što je on rekao nije tačno - navode iz SNSD.

Inače, Đukanović bi trebalo da 2. i 3. marta zvanično poseti BiH, ali je Dodik na sednici Predsedništva BiH stavio veto na tu odluku. Za zaključak da Đukanović dođe u posetu BiH glasali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je Dodik glasao protiv. Dodik je zaključak o poseti Đukanovića proglasio „destruktivnim po vitalni entitetski interes“.

Amfilohije ODUZEĆEMO BOŠKOVIĆU ORDEN

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da će Sinod SPC oduzeti Orden Svetog Save crnogorskom ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za njegov doprinos u izgradnji Hrama Svetog Đorđija u Pljevljima.

foto: EPA/ Boris Pejović

- Pred vama izjavljujem, a to će morati i Sinod, da se oduzima Orden Svetog Save Boškoviću, pa neka se kiti čim hoće. Ne može se kititi Ordenom Svetog Save pljujući na Svetog Savu i svetinje, terajući vojnike da moraju da se ponašaju po njegovim zapovestima - rekao je mitropolit.

(Kurir.rs / Foto:Profimedia)