Foto: ER SRBIJA

AERODROM NIKOLA TESLA NIJE NI ZATVARAN

SRBIJA SPREMNA DA POKRENE AVIO-SAOBRAĆAJ: Evo od čega zavisi da li će se to dogoditi 18. maja

Srbija je spremna da otvori i pokrene avio-saobraćaj 18. maja, izjavila je jutros potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da će to, ipak, zavisiti od ostalih zemalja EU i kada će i ostale zemlje dozvoliti letove sa svojih aerodroma.

Društvo

"Mi nismo zatvarali aerodrome, nego su svuda bile ukinute redovne avio-linije. Beogradski aerodrom bio je otvoren sve vreme vanrednog stanja jer smo dopremali humanitarnu pomoć i vraćali naše građane iz drugih država. Naš je predlog da se putnički avio-saobraćaj otvori 18. maja i da letovi sa aerodroma Nikola Tesla, kao i aerodroma u Nišu i Kraljevu pokrenu tada", rekla je Mihajlović.

Ona je gostujući na RTS dodala da ukoliko se Evropa ne otvori do tog datuma da neće ni Srbija, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je istakla da sve što Srbija radi u međunarodnom saobraćaju mora biti usklađeno sa drugim državama.

"U Evropskoj uniji još uvek nema jasnog dogovora oko otvaranja granica. Kada se Evropa otvori i mi ćemo. Dakle, mi smo spremni, ali moramo da iskoordiniramo aktivnosti sa svetom", rekla je Mihajlović.

Kaže da se Srbija otvara, ali da i dalje moramo da budemo odgovorni.

"Srbija se polako otvara i vraća normalnom životu, ali opasnost nije prošla. Zato apelujem na građane da budu oprezni i odgovorni jer moramo da naučimo da živimo sa virusom oko nas", rekla je ministarka.

Ona je istakla da je u vreme epidemije jedna od osnovnih mera bila da se zaustavi prevoz putnika, ali da se sada mere postepeno relaksiraju, te da se sledećeg ponedeljka otvara međugradski saobraćaj, dok će gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu krenuti 8. maja.

"Saobraćaj će se fazno vraćati jer je javni saobraćaj važan za ljude koji počinju da rade. Važno je da znamo da ovo nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza, te da je neophodno da se polako vratimo normalnom životu. S druge strane, teretni saobraćaj funkcioniše sve vreme trajanja epidemije i to će nam mnogo pomoći da ekonomski preživimo krizu", rekla je ona.

Mihajlović je dodala da se u skladu sa preporukama lekara pripremaju protokoli i pravila za funkcionisanje javnog saobraćaja.

"Postojaće tačno odvojen prostor između vozača i putnika. Gledaće se i prostor u autobusu i vozu jer je suština da i dalje nema bliskog kontakta među građanima, koji će morati da nose zaštitnu opremu. Važno je da poslušamo preporuke, da budemo odgovorni, jer najveća odgovornost je na nama samima, da sačuvamo zdravlje".

Mere se kristališu korak po korak, vakcine još uvek nema, opasnost je još uvek tu, dodala je Mihajlović.

(KIurir.rs/Tanjug)