Foto: Vijesti/Luka Zeković, Damir Dervišagić, Fonet/Vlada Crne Gore

Crnogorska vlast u odnosu prema crkvi slična komunistima

TEROR! MILOVA POLICIJA SE IŽIVLJAVALA NAD VLADIKOM: Joanikiju tražili da skine mantiju i krst!

Skandal: Privedeno sveštenstvo, koje je zadržano u pritvoru, smešteno u jako lošim uslovima. Sagovornici Kurira ocenjuje da je ovo klasičan obračun Đukanovićevog režima sa SPC

Crna Gora
> 13:15h

Režim predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorska policija ne samo da su u utorak uhapsili sedmoricu sveštenika SPC i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija nego su se i iživljavali nad njima.

Ponižavanje sveštenstva je išlo toliko daleko da su od vladike Joanikija u policiji tražili da skine mantiju i krst, saznaje Kurir!

- Kada su ga odveli u pritvor, nisu mu dozvolili da ide u svojoj mantiji. Naterali su ga da skine i mantiju i krst. Zatim je smešten na veoma loše mesto, koje u pritvoru zovu „garaža“. To je sve učinjeno s namerom da se ponize i on i SPC - priča naš izvor.

Sagovornici Kurira kažu da je ovakvo ponašanje teror nad vernicima i crkvom, a takođe podsećaju i na to da su se sličnim metodama ponižavanja sveštenih lica svojevremeno koristili komunisti.

Sudbina imenjaka

Akademik i pesnik Matija Bećković podseća na sudbinu ubijenog mitropolita Joanikija, čije ime nosi uhapšeni vladika.

- Vladika je bolje prošao nego mitropolit Joanikije, koga su ubili i koji nema ni groba. Evropska unija je donela rezoluciju o izjednačavanju komunizma i fašizma, ne znam kako će Crna Gora da uđe u EU ako ne prihvate tu rezoluciju. Kada su mitropolita Joanikija ubili (1945. godine, prim. nov.), njegove ubice su poslali na Cetinje, a njegovu panagiju su poslali uz propratno pismo, u kom piše da šalju panagiju ovog psa. Tako da vladika Joanikije nije ponovio sudbinu svog imenjaka - kaže Bećković za Kurir.

Dvojaki aršini

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je sve ovo nastavak terora koji je protiv SPC počeo usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

- Premijer Duško Marković je Crnu Goru proglasio slobodnom destinacijom u kojoj nema korone, otvorili su se centri, kafići, plaže, a jedino je zabranjeno da vernici SPC proslavljaju svoje praznike. To je obračun sa crkvom. Đukanović je krenuo vrlo represivno prema građanima i sveštenstvu, a to može da mu se vrati kao bumerang - poručuje Knežević.

Podsetimo, episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika u utorak uveče je određeno policijsko zadržavanje do 72 sata zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana.

AMFILOHIJE AKO NEKO TREBA DA BUDE UHAPŠEN, ONDA SAM TO JA

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je vlasti da oslobode episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru zbog kršenja mera na suzbijanju širenja epidemije koronavirusa. Amfilohije je kazao da, ako neko treba da odgovara i da bude uhapšen, onda je to on.

foto: Marina Lopičić

BERANE VERNICI AUTOMOBILIMA NAPRAVILI KRST

Građani Berana kolonom automobila formirali su veličanstven krst u znak podrške privedenom episkopu Joanikiju i sveštenicima.

NASTAVLJENI PROTESTI „MILICIJO NAŠA MILA, NE SLUŠAJTE VIŠE MILA“

Pristalice SPC protestovale su i sinoć u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Beranama. U Podgorici veći broj građana okupio se na molebanu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali su se nakon službe, na poziv rektora cetinjske Bogoslovije Gojka Perovića, mirno razišli. Ispred nikšićkog Centra bezbednosti, građani su skandirali „Ne damo vladiku“, „Milicijo naša mila, ne slušajte više Mila“ i „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora“, a izgovarali su i molitvu ‚‘Oče naš‘‘.

UDARILI I NA ŽENE I DECU PENDREČILI SU NAS PO REBRIMA, NISU ŠTEDELI NI TRUDNICE

Crnogorska policija je preksinoć, tokom protesta protiv hapšenja sveštenstva, na goloruki narod krenula pod punom opremom. Batine su dobili i maloletnici, žene... Policija je koristila suzavac, dimne bombe i pendreke. Kako je objavio lider Prave Crne Gore Marko Milačić u video-zapisu na svom Fejsbuku, pretučen je jedan sedmogodišnjak. Iste večeri maloletni brat i sestra Lara T. i Luka T. dobili su strašne udarce. Dok je ona pokušala da spase brata od nasilnih udaraca policije, jedan policajac je nasrnuo i na nju.

- Pokušala sam da ga izvučem, ali me je policajac udario šakom i pendrekom po rebrima - rekla je devojčica Lara, a njen maloletni brat je potom uhapšen. Prema svedočenju sveštenika SPC Miloša Cicmila, i njegov rođeni brat (16) „razvaljen je od batina jer je uzvikivao da ne da svetinje“.

- Prvo je dobro isprskan biber-sprejom u obliku suzavca, iako je oštećenog vida i astmatičar, a zatim čizmama šutiran u glavu i udaran pendrekom - naveo je Cicmil.

I jedna starija žena izvukla je deblji kraj jer je krenula u apoteku. - Jedan od očevidac za Kurir je rekao da policija nije štedela čak ni trudnice.

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

Kurir, S. S. - K. B. - K. V./ Foto: Vijesti/Luka Zeković, Damir Dervišagić, Fonet/Vlada Crne Gore, Marina Lopičić

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

OPASNE POSLEDICE NA PSIHU DECE

Korona baca i mališane u depresiju!

POČELA PROVERA KOLEKTIVNOG IMUNITETA

Neki imaju i strah da se ne zaraze na testiranju!

FABRIKE NA JUGU NO­VA ŽARIŠTA KORONE

Haos u Ju­ri - 68 zaraženih!

OBRAČUN U DEMOKRATSKOJ STRANCI

Lutovac beži od svojih, Đilas preti demokratama!

ALEKSANDAR OLENIK (UDS) ZA KURIR

Savez za Srbiju nasiljem prikriva neuspeh!

NOVINAR IZ PANČEVA POSTAO META JER RASKRINKAVA AFERE

Zbog Marinike Tepić brinem za svoju bezbednost!

NEZAPOSLENOST PALA TOKOM VANREDNOG STANJA! KORONA POSLOVI

Tekstilci se okrenuli maskama, kozmetičari proizvode asepsol

SLAĐANA MILOŠEVIĆ OTVORILA DUŠU ZA KURIR

Razapeta sam jer sam prijavila nasilje!

ESTRADA REŠILA DA POSLUŠA SAVETE LEKARA

Mi volimo Srbiju, letovaćemo u našoj zemlji!

POZNATE ŽENE KOJE SU ŽRTVE NASILJA

Nataša i Anabela pretučene posle POROĐAJA, Maja Marijana godinama trpela batine!

Šokantno: Jelena Đoković otkrila neverovatne detalje

Novak hteo da batali tenis! Okupio nas je i rekao: Gotovo!

SRPSKI BIZNISMEN ŠVERCOVAO DROGU U ITALIJI

Pao zbog 53 kilograma marihuane

BRUTALNO! BIVŠI MOMAK ORGANIZOVAO PREBIJANJE

Šestoro maloletnika tuklo devojku i dečka u parku

ISIDORA MINIĆ ZA KURIR O NOVIM IZAZOVIMA NA POSLU

Dobro je, počela sam da igram mame

SLAVNA GLUMICA DOBILA PRIZNANJE PAVLE JOVANOVIĆ

Mira Banjac još jednom na tronu

PROSLAVA VAŽNOG DATUMA I DODELA NAGRADA

Čuveni ansambl Kolo obeležava 72. rođendan

Čitajte KURIR!

Kurir, S. S. - K. B. - K. V./ Foto: Vijesti/Luka Zeković, Damir Dervišagić, Fonet/Vlada Crne Gore, Marina Lopičić