Foto: Youtube prtscr / BHRT

opasno

TUŽITELJKI PRETE SMRĆU ZBOG AFERE RESPIRATORI: Gordana Tadić tražila pritvor za premijera Federacije pa dobila pretnje!

Nakon što je tražila da se premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću odredi jednomesečni pritvor zbog afere "respiratori" glavna tužiteljka Gordana Tadić i njena porodica dobiil su pretnje smrću.

Bosna i Hercegovina

Novalić je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, a pretnje Tadićevoj potvrdio je novinarima ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Fahrudin Radončić.

Dodao je da je zbog toga tražio pojačanu zaštitu za tužiteljku i njenu porodicu I da je od direktora bezbednosne agencija SOA tražio informacije u vezi tih pretnji.

"Poziv političara na linč bilo koje osobe iz pravosuđa je nešto što potpuno odbacujem", kazao je Radončić.

Prethodno je predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milan Tegeltija izjavio za Srnu da ga je Tadićeva sinoć obavestila da su njoj i sinu upućene pretnje koje ugrožavaju njihovu bezbednost.

"Ovakve pretnje i ugrožavanje lične bezbednosti nosilaca pravosudnih funkcija posledica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužioca i postupajućih tužilaca kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda", upozorio je Tegeltija.

Naveo je da su poslednjih dana izrečene "očigledne i izuzetno opasne političke izjave" upućene nosiocima pravosudnih funkcija, posebno glavnom tužiocu i postupajućim tužiocima tužilaštva BiH, a u vezi s predmetom koji se odnosi na nabavku respiratora u Federaciji BiH.

"Ovakvim izjavama se ne samo vrši očigledan politički pritisak na pravosudne institucije u pojedinačnom predmetu s ciljem prejudiciranja ishoda krivičnog postupka i donošenja određenih odluka, nego se stvara atmosfera javnog linča prema glavnom tužiocu i postupajućim tužiocima u tom krivičnom predmetu", rekao je Tegeltija.

Povodom pretnji glavnoj tužiteljki reagovala je i Obaveštajna agencija saopštenjem u kojem navodi da se sve pretnje sakupljaju i analiziraju.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / BHRT