JOJ, JESMO BUDALI DALI POSAO U RUKE: Prepiska otkriva šok detalje afere Respiratori koja danima drma BiH! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/TV1

bruka

JOJ, JESMO BUDALI DALI POSAO U RUKE: Prepiska otkriva šok detalje afere Respiratori koja danima drma BiH! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Iz Viber prepiske, tačnije samo jednog kratkog dela kojeg su tužioci na sinoćnjem ročištu za određivanje pritvora uhapšenima u aferi “Respiratori” pročitali mnogo toga se zaključuje o samom slučaju te ulozi svih aktera.

Suprotno ranijim tvrdnjama i samog premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji je danas sa saučesnicima pušten iz pritvora, da ne poznaje dobavljača respiratora Fikreta Hodžića te da nije uključen u proces nabavke, Viber prepiska otkriva da je scenario kupovine respiratora sasvim drugačiji, a da su i akteri afere mnogo više uvezani nego što sami tvrde.

Tako se u Viber prepisci pojavljuje NN osoba koja Novaliću i njegovim najbližim saradnicima piše: Morate brzo reagovati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.

Novalić odgovara: Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje.

N. N.: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmeniti Štab CZ.

Novalić: Ma daćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci...

Novalić: Dozvola nam treba što pre. Nemojte zaboraviti. I dodao je "Ovo mi šalje Fikret".

Novalić: Zvao sam da se ubrza postupak

H. G. : Joj, jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini - na šta Novalić odgovara:

Novalić: Šta? Zbog dozvole? To moramo dobiti.

Iz ovog dela prepiske je uočljivo da Novalić urgira za brže dobijanje dozvole za Srebrenu malinu, ali je zanimljiv stav sada već bivšeg šefa kabineta premijera FBiH Hasana Ganibegovića.

On u jednom delu prepiske konstatuje da je celi posao s dobavljačem Srebrenom malinom u najmanju ruku apsurdan pa piše: “Joj jesmo budali dali u ruke, ovom Fikretu malini”.

Dakle, prvi premijerov saradnik je bio svestan o kakvoj vrsti nabavke je reč i verovatno su računali da se ništa od svega neće otkriti.

Kada se u obzir uzme samo ovaj deo Viber prepiske, i kada znamo da se Ganibegović sastajao sa advokatom Fahrudina Solaka i sa samim Fikretom Hodžićem nakon otkrivanja afere, jasno je da je među svima njima od početka postojala jasna komunikacija koja je za tužitelje očito dovoljan dokaz šire umiješanosti.

Novalić je dakle bio u kontaktu i razmjenjivao je poruke sa vlasnikom Srebrene maline prije kupovine respiratora, iako su svi bili svesni da ta firma nije dokazala da je sposobna nabaviti kvalitetnu robu.

Iskaz Hasana Ganibegovića je kako saznaje Klix.ba bio jak argument istražiteljima da povežu sve aktere ove afere.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track