Foto: Dado Đilas

Nemci nelegalno naoružavaju albance

ŠTA SE DEŠAVA, ZAŠTO SE REGION NAORUŽAVA? Srbija je vojno moćna, ali naoružavanje Albanaca je zabrinjavajuće!

Posle poruke predsednika da se „nešto čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu“, stručnjaci ocenjuju da hrvatska nabavka budi sumnju, a da kupovina oružja tzv. republike Kosovo može biti pretnja za Srbe na KiM

Politika

Posle otkrića predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se „nešto čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu“ - apostrofirajući primer takozvane države Kosovo i Hrvatske - bezbednosni stručnjaci upozoravaju da bi opremanje kosovskih bezbednosnih snaga predstavljalo ne samo pretnju Srbima koji žive na KiM već i celoj Srbiji. Kada je reč o Hrvatskoj, ističu da to nije pretnja kao u gorenavedenom slučaju, ali može izazvati sumnju da nije u duhu dobrosusedskih odnosa.

Komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, Vučić je poručio da se nešto čudno dešava svuda u regionu, ali i da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

Alarmantan izveštaj

- Nadam se da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom - kazao je Vučić.

Ruski portal Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju s nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova, a Vučić je kazao da je od Vojnoobaveštajne agencije tražio podatke čim je video tu vest. Naveo je i da je dobio izveštaj za kompletan region od predstavnika Vojske i da Srbija zaostaje za Hrvatskom kada je reč o oklopnim točkašima, te da će zato napraviti najveću narudžbinu od domaće industrije za „lazara“ i „miloša“.

foto: Dado Đilas

Stvaranje vojske Kosova

Organ Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su izveštaji o mogućim isporukama nemačkog oružja Kosovu zabrinjavajući, ne samo zbog povećanja bezbednosnog rizika koji bi time nastao već i zbog faktičkog stvaranja vojske Kosova. Podseća da je to nedozvoljeno. - Zabrinjavajuća je mogućnost opremanja kosovskih bezbednosnih snaga naoružanjem koje bi predstavljalo pretnju kako Srbiji, tako i srpskom stanovništvu na Kosovu. Što se tiče ostatka regiona, on je, izuzev BiH, već u NATO i sa te strane smatram da Srbiji ne preti opasnost - navodi Dragaš.

Da Kosovo nema pravo na naoružanje i vojsku, da ne bi smelo ništa da nabavlja, niti da im bilo ko prodaje, ističe i profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

- Kosovo nema pravo na naoružanje i vojsku, Hrvatska naravno ima, ali preterano ulaganje u vojsku može izazvati sumnju da to nije u skladu s dobrosusedskim odnosima.

foto: Nebojša Mandić

Šta se dešava na KiM

Albanci dali Nemcima 170 miliona

Vlasti u Prištini mesecima pregovaraju s nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje, čiji dobar deo Kosovo već poseduje. Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su dosad isplatili Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski pušaka G-36 (Hekler i Koh) i tenkova „leopard 2“.

foto: EPA/JOHN THYS

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Dado Đilas