Najnovije vesti

PREDSEDNIK SRBIJE OZBILJNO ZABRINUT: Nešto se čudno dešava u regionu, svi se naoružavaju!
Foto: printscreen RTS

zategnuta situacija

PREDSEDNIK SRBIJE OZBILJNO ZABRINUT: Nešto se čudno dešava u regionu, svi se naoružavaju!

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, da se "nešto čudno" dešava svuda u regionu jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

"Ja se nadam da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom", rekao je Vučić za RTS.

Ruski portak Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, uz odobrenje kancelarke Angele Merkel.

Vučić je večeras rekao da je od Vojno-obaveštajne agencije tražio podatke čim je video vest na Sputnjiku.

"Ne mislim, mada ne isključujem da će dobijati tenkove 'leopard', ne isključujem mogućnost i naše službe kažu da je moguće da će dobiti oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i helikoptera i niskoletećih aviona, što je poznato nemačko oružje, kao i puške G-36", rekao je Vučić.

Tenk Leopard 2
Tenk Leopard 2foto: Profimedia

Vučić je rekao da će srpska namenska industrija ponovo dobiti ogromnu podršku države, kao i da je Srbija nabavila belgijske "skar" puške, da se unapređuje modularna puška u Kragujevcu...

"Nešto se čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu", rekao je Vučić.

Komentarišući to što nemački zakoni zabranjuju da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO, Vučić je napomenuo da Srbija pre nekoliko godina nije mogla da dobije od Nemačke hekler i koh puške i da se zato opredelila za belgijsku pušku, koja je takođe fantastična.

Kaže da je danas dobio izveštaje za kompletan region od predstavnika Vojske Srbije i da se iznenadio kada je to video, jer dva i po meseca nije gledao te izveštaje. Kako kaže, Srbija zaostaje za Hrvatskom kad je reč o oklopnim točkašima i da će zato napraviti najveću narudžbinu od domaće industrije za Lazara i Miloša i remontovanje pešadijskih vozila.

Dodao je i da Srbija ima svojih prednosti, o kojima ne bi govorio. Vučić je rekao da postoji ogroman problem sa obukama i dodatnim naoružavanjem takozvane kosovske vojske, ali je poručio da će Srbija biti zaštićena. Poručio je i namenskoj industriji da će ponovo dobiti ogromnu podršku države Srbije i da "treba da se uozbilje".

Vučić je naveo i da je to što su Amerikanci u jednom trenutku najavili da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na KiM dovelo do toga da pojedini NATO partneri žele da ulažu više u podršku kosovskoj vojsci nego ranije.

"To samo izaziva neizvesnost i nesigurnost, ali mi ćemo biti u stanju da sačuvamo sebe, zemlju i narod", rekao je Vučić.

Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje.

Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski pušaka G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima "Leopard 2".

Sputnjik ukazuje da Nemačka time što naoružava Kosovo, krši sopstvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO.

Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u "spornim" prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade, navodi se na sajtu.

Kako dodaje Sputnjik, ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...