Foto: Ministarstvo Odbrane

vežba na poligonu

I SVETI ILIJA DANAS JE ČUO KAKO VOJSKA SRBIJE GRMI NA NIKINCIMA Pogledajte novu modularnu pušku i "miloša" u akciji FOTO

Društvo

NIKINCI - U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci", ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas izvođenju dela obuke odeljenja oklopnog borbenog vozila točkaša Lazar-3 i bojevom gađanju novom automatskom modularnom puškom 6,5/7,62 mm koju proizvodi "Zastava oružje".

Prema Vulinovim rečima, proces osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije je neprekidan.

FOTO: Ministarstvo Odbrane
FOTO: Ministarstvo Odbrane
FOTO: Ministarstvo Odbrane
FOTO: Ministarstvo Odbrane
FOTO: Ministarstvo Odbrane

"Modularna puška kalibra 7,62 i kalibra 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša. Modularna puška je postala deo našeg naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom, uzimaju je kao svoje osnovno sredstvo i pokazuju da su naši konstruktori uradili izuzetan posao", rekao je ministar odbrane.

Naglasio je da će vlada nastaviti da oprema Vojsku Srbije.

Osim toga, demonstrirano je i kako se upotrebljava oklopno vozilo pešadije Miloš 4x4, koje će biti veliko pojačanje za pripadnike specijalnih jedinica i pokazuje da srpski konstruktori mogu da se nose sa svetskom konurencijom.

"Sve što je predstavljeno trebalo bi da značajno poveća ubojitost naših vojnika pešadije, za 30 do 50 procenata, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka jedinačnom vatrom uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi. Osnova svega toga je novi metak 6,5 mm koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška M19 6,5/7,62 mm koja je nedavno uvedena u naoružanje, a čiju ste efikasnost danas mogli da vidite tokom obuke pripadnika 41. pešadijskog bataljona" - izjavio je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Kako je istakao potporučnik Nebojša Cvetković, komandir voda u 41. pešadijskom bataljonu IV brigade Kopnene vojske, tokom obuke i gađanja na poligonu u Nikincima, moglo se videti da je puška pouzdana, veoma precizna i ergonomična.

Pripadnik 72. brigade za specijalne operacije istakao je da su pripadnici te jedinice na poligonu u Nikincima započeli uvežbavanja na borbenom oklopnom vozilu "miloš".

(Kurir.rs/Tanjug)