Foto: Shutterstock

NAVUČENI

SRBI GRABE OVE VITAMINE, ONI SU NAJJAČA BRANA OD KORONE?! Lekari složni, evo šta sigurno ČELIČI IMUNITET!

Jagma za preparatima za podizanje imuniteta, najviše se kupuju vitamin C, cink, selen i vitamin D

Društvo

Zbog straha od korone, koja traje već mesecima u celom svetu kao i Srbiji, nakon što su s rafova domaćih apoteka u jednom trenutku nestali alkohol i druga dezinfekciona sredstva, sada je maltene postao problem naći vitamine C i D, cink, ali i druge suplemente za podizanje imuniteta! Mnogi idu od apoteke do apoteke ne bi li našli najbolji ili najpovoljniji suplement. Vitamine sad pije i ko ima i ko nema koronu, ko ju je imao i ko je se plaši.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov istakao je za Kurir da je upravo podizanje imuniteta stanovništva najvažnija stavka u borbi s koronavirusom.

- Pored maski i distance, ključ je u podizanju imuniteta svakog čoveka u borbi sa svim bolestima, ne samo s koronom, kako bi organizam bio jak i mogao da se odbrani od zaraze. Za podizanje imuniteta savetujem vitamin D, cink, folnu kiselinu i probiotike - objasnio je nedavno dr Kamenov.

foto: Profimedia

Ne može preko noći

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apoteka Srbije kazao je za Kurir da je epidemija koronavirusa znatno promenila navike naših kupaca.

- Znatan je porast prodaje vitamina, a najviše se kupuju vitamin C, cink, selen i kompleksi koji sadrže sve njih, kao i vitamin D. Svi žele da dobiju imunitet preko noći, ali to tako ne može, potrebno je bar dva do tri meseca upornog ispijanja probiotika i vitamina da bi se stvorio taj imunitet. Definitivno vlada najveća pomama za vitaminom C i važno je naglasiti da se njim osoba ne može predozirati, jer se višak izbacuje mokraćom. Građanima je i cink postao vrlo interesantan jer se pokazao kao vrlo bitan u borbi s kovidom, ali i vitamin D, čije aktiviranje sada pospešuje i sunce. Trenutno nema nestašica, ali velika je potražnja, nešto zavisi i od uvoza, a ponekad na granicama ima zadržavanja. Cink i drugi suplementi ne spadaju u lekove čije je cena zaštićena i svaka apoteka i proizvođač može da ga formira po sopstvenom nahođenju - rekao je Rajevac.

Farmaceut Jasminka Bjelitić, direktorka „Apoteke Beograd“, kaže da vitamina i suplemenata ima sasvim dovoljno u njihovim apotekarskim ustanovama, da se roba naručuje dva-tri puta nedeljno, i to u većim količinama, kao i da do poskupljenja njihovih cena nije dolazilo jer se one ugovaraju na godišnjem nivou.

foto: EPA / Laurent Gillieron

Navala od februara

- Od februara među stanovništvom vlada povećana potražnja za mineralima i vitaminima za balansiranje imunog sistema, a posebno za vitaminom C, selenom, cinkom, vitaminom D i alfalipoinskom kiselinom, za koje su svetske studije pokazale da mogu da pomognu u borbi s kovidom. Vitamini nas ne štite od infekcije, ali mogu doprineti da prođete s blagim simptomima i bez teže kliničke slike. Cink deluje direktno na membranu virusne bakterije, vitamin C je jak antioksidans koji nas štiti od slobodnih radikala... Životna potreba svakog od nas je da ceo organizam i imuni sistem drži u balansu - kaže Bjelitićeva za Kurir i dodaje da njihove ustanove imaju 130 različitih preparata raznih proizvođača za podizanje imuniteta za svačiji džep i ukus.

O suplementima

l Cink - direktno deluje na membranu virusne bakterije, ispravlja greške u ćelijama koje su „oštećene“ l Vitamin D - pomaže telu da apsorbuje kalcijum, neophodan je za pravilan rast kostiju, zuba, dobar rad mišića i nervnog sistema l Vitamin C - moćan antioksidans, izvodi otrove iz organizma, pomaže pri zarastanju rana, stvaranju gvožđa i eritrocita l Selen - antioksidans, ugrađuje se u proteine, doprinosi funkciji štitaste žlezde

Oprez Ne kupujte na svoju ruku lekove

Rajevac je dodao da je problem to što su građani čuli da antibiotik „hemomicin“ i lek „hlorokin“ „leče“ koronu: - „Hemomicin“ se prepisuje kod zaraze koronom samo kad dođe do propratne bakterijske infekcije, ne sme se piti preventivno, organizam će samo stvoriti rezistenciju. Pojedini su čak tražili i „hlorokin“, koji nije novi lek, ali može da ima velike nuspojave i treba da se daje samo uz strogi nadzor lekara.

Cene

30-2.500 dinara vitamin C

180-2.300 cink

400-3.000 vitamin D

180-1.900 selen

Jelena Pronić