Foto: T.Ilić

zanimljiva destinacijapod

ZAVIRITE U PODZEMNI GRAD KARAĐORĐEVIĆA: Atrakcija za turiste, neverovatan svedok naše istorije (FOTO)

Srbija
> 15:15h

MALI ZVORNIK - Turizam je jedna od oblasti kojoj je koronavirus naneo najveću štetu jer su mesecima ograničena putovanja pa brojne turističke destinacije uzalud čekaju posetioce.

Tu sudbinu deli i ‘’Podzemni grad Karađorđevića’’ sagrađen između dva svetska rata u Malom Zvorniku kao sklonište i komandno ratno mesto kralja Aleksandra Karađorđevića. Taman se posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u maju 2019. kada je zvanično otvoren renovirani deo objekta, ove očekivala navala turista stigla je korona.

foto: T.Ilić

- Ove godine bilo je više od hiljadu posetilaca, ali je sve poremetila pojava korone. Od marta, odnosno uvođenja vanrednog stanja do kraja maja ‘’Podzemni grad’’ je bio zatvoren, a od maja do sada imali smo pedesetak posetilaca. Sa popravljanjem epidemiološke situacije i ublažavanjem preventivnih mera očekujemo i veću posetu. Ovih dana imali smo poseta, a juče su iz jedne agencije najavili dolazak 50 turista. Naravno, oni će ulaziti u manjim grupama u skladu sa poštovanjem propisanih mera u borbi protiv kovida-19. Do sada je renovirana tek trećina ‘’Podzemnog grada’’, planiran je nastavak opremanja ostalih prostorija i u naredne dve godine ovaj prostor biće kompletno sređen i renoviran – kaže Suzana Repović iz opštinske uprave.

foto: T.Ilić

Nedavno je posle ponovnog izbora na mesto predsednika opštine Zoran Jevtić kao jedan od prioriteta u novom mandatu istakao nastavak radova na uređenju ‘’Podzemnog grad’’ zašta je dobijena podrška države. Uređenje objekta je preko Ministarstva trgovine država najpre podržala sa 32 miliona dinara, opština je tada izdvojila pet miliona na konto uređenja i opremanja prostorija, a 1,2 za izradu projektne dokumentacije. Nedavno je u Ministarstvu trgovine potpisan ugovor za drugu fazu projekta za koju je u republičkom budžetu odvojeno 25, a u opštinskom dva miliona dinara.

Sve to se odvija u skladu sa obećanjem predsednika Vučića, da će država omogućiti nastavak obnove ovog kompleksa što će značajno unaprediti turističku ponudu malozvorničke opštine, ali i ovog dela Srbije. U dosadašnjim radovima u ‘’Kamenoj devojci’’, kako je glasilo šifrovano ime tajnog grada, na oko 1.400 kvadratnih metara, urađeni su sanacija zidova i podova, vodovodna i kanalizaciona mreža, hidroizolacija i elektrifikacija prostorija, uvedeni sistemi ventilacije, video nadzora i protivpožarne zaštite, obnovljene tri kraljevske česme. U okviru muzejsko-turističke postavke, uređene su kraljeva kancelarija, suvenirnica, sala za sednice i apartman gde su izloženi autentični predmeti iz doba od 1934. do 1941.

foto: T.Ilić

Podsetimo, grad u steni ima pet hiljada kvadratnih metara, oko 1.700 metara hodnika, 12 ulaza i 75 prostorija različitih veličina i namena, predviđenih za smeštaj nekoliko hiljada ljudi. Ovde je održana poslednja sednica tadašnje Vlade, a poslednje dane u domovini u ‘’tajnom gradu’’ je aprila 1941. proveo kralj Petar II Karađorđević.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)