Foto: AP / Frank Augstein

istraživanje

BRITANCIMA NAGLO OPALA KOLIČINA ANTITELA TOKOM LETA: Studija pokazala da imunitet na koronu traje kraće nego što smo mislili

Antitela protiv korona virusa su rapidno opala među Britancima tokom leta, pokazala je danas objavljena studija, što ukazuje da zaštita od kovid-19 traje možda i kraće nego što se mislilo.

Planeta

Naučnici na Kraljevskom koledžu u Londonu pratili su količine antitela među Britancima još od prvog talasa kovid-19 u martu i aprilu.

Njihova studija je pokazala da je prisustvo antitela u ljudskom organizmu palo sa šest procenata pri kraju juna na samo 4,4 u septembru.

To objašnjava smanjenje imuniteta populacije prethodnih nedelja, nakon čega je došlo do drastičnog porasta novozaraženih Britanaca.

Iako je pitanje imuniteta na korona virus kompleksno i još neistraženo područje, zna se da T-ćelije, kao i B-ćelije, mogu da pomognu u brzom stvaranju antitela, ukoliko dođe do ponovnog izlaganja korona virusu kod ljudi koji su već preležali bolest.

"Vidimo da opadaju antitela, koja su vrlo bitna kada je reč o zaštiti. Dobra vakcina bi mogla da bude bolja od prirodnog imuniteta", rekla je Vendi Barkli, šef Odseka za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Kurir.rs/Tanjug