Foto: Zorana Jevtić

Kontrolisano oko 8.200 Objekata

BEOGRAĐANI UGLAVNOM POŠTUJU MERE, ALI IMA IZUZETAKA: Prave žurke i prodaju više karata nego što je kapacitet objekta

Beograd

Od početka kontrole primene epidemioloških mera, na teritoriji Beograda kontrolisano je oko 8.200 ugostiteljskih i trgovinskih objekata, a oni u kojima se mere ne poštuju, češće se kontrolišu, odnosno inspektori se vraćaju da provere da li su otklonjeni nedostaci.

To je za Tanjug rekao gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, navodeći da se većina ugostitelja pridržava mera jer je od oko 8.200 kontrola u svega 27 objekata kazna za nepoštovanje mera pisana više od tri puta.

Precizirao je da je gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove do sada uručio 353 kazne, dok je republička inspekcija uručila 154 poziva sudiji za prekršaje.

Osim toga, u trenutku kada je otkriveno kršenje mera, momentalno je ispražnjeno devet objekata, a za tri objekta je izrečena mera privremenog zatvaranja dok se ne otklone sve nepravilnosti, naveo je Glavaš.

Primećeno je, dodao je, da se u malom broju objekata svakog vikenda održavaju zakazane žurke za koje se prodaju karte, i to više nego što je kapacitet objekta.

Istakao je da se intenzivno radi na sprovođenju propisanih mera i da su akcije gradske i republičke inspekcije koordinirane i praćene pripadnicima Komunalne milicije Beograda.

Naveo je da u akcijama svakodnevno učestvuje od 10 do 20 inspektora zavisno od toga koji je dan i šta je predmet kontrole koju, dodao je, u proseku prati od šest do 12 ekipa Komunalne milicije.

"Kada je neophodno, zovemo i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi zajednički sproveli aktivnosti na mestima gde je narušen javni red i mir", rekao je Glavaš.

Naveo je da je tokom prošle nedelje akcenat stavljen na tržne centre jer je primećeno da se tu dosta mera krši.

Podsetio je da su to zatvoreni objekti u kojima je obavezno nošenje maski, držanje fizičke distance i sprovođenje pojačanih epidemioloških mera - postavljanje dezobarijera, merenje temperature na ulasku, proveravanje da li osobe koje ulaze u tržne centre nose maske...

Između ostalog, naveo je da namera nije kažnjavanje već pre svega da se utiče na svest građana da poštuju epidemiološke mere.

(Kurir.rs/Tanjug)