Najnovije vesti

HITNE IZMENE ZAKONA: Za nepoštovanje mera neodgovorni građani će ubuduće dobijati prekršajni nalog, a evo šta to TAČNO ZNAČI
Foto: Profimedia/DENIS LOVROVIC/AFP

nova ovlašćenja za komunalnu miliciju

HITNE IZMENE ZAKONA: Za nepoštovanje mera neodgovorni građani će ubuduće dobijati prekršajni nalog, a evo šta to TAČNO ZNAČI

Društvo

U toku je izrada najavljenih hitnih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima će biti propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona.

Zakonskim izmenama, koje bi trebalo da budu pred Vladom sledećeg četvrtka, nije predviđeno povećanje visine zaprećenih kazni za nepoštovanje mera, rekla je zamenik sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

- Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fizičkom licu zbog nenošenja maske - ukazala Stojčević.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima ili nepostojanja korona redara, a one se takođe ne menjaju.

- Prekršajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepropisnog parkiranja tako da će u roku od osam dana moći da se plati pola kazne - navodi Stojčević i dodala da će biti preciziran pojam kućnog karantina.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Profimedia/DENIS LOVROVIC/AFP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...