Foto: Kurir TV

O SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU KOSOVA U HAGU

DRECUN U USIJANJU DANA: Možemo samo da slutimo za koje zločine terete OVK u Hagu, Geci najveći monstrum

Politika

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun bio je gost emisije "Usijanje dana" na Kurir televiziji.

Tema o kojoj je Drecun govorio je optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova u Hagu za pripadnike OVK .

foto: Kurir TV

"Tužilaštvo je reklo da nema razloga da suđenje ne počne u julu, iako odbrana traži 18 meseci za pripremu. Verovatno će se naći kompromisno rešenje", počeo je Drecun.

"Bitno je reći da Specijalno tužilaštvo i dalje radi na prikupljanju dokaza, koji bi naknadno bili ubačeni u optužnicu".

"Postoji mehanizam za zaštitu svedoka, kojima je to potrebno".

"Danas je bila rasprava da li ova četvorica optuženih treba da se brane sa slobode, a važno je da je Tužilaštvo detaljno obrazložilo zašto treba da ostanu u pritvoru".

"Vlada Kosova, pod izgovrom da plaća putne troškove, daje pare svedocima, iako im Hag sve plaća. To je najbenignija vrsta korupcije. Setite se slučaja Haradinaj, kada su svedoci vršili samoubistva".

"U optužnici se govori o dva ilegalna zatvora, gde su ubijani i pripadnici Demokratskog saveza Kosova, njih oko 200. Kako je moguće da sad mogu da budu za njih?!", pita se Drecun.

"Mi moramo da uradimo sve što je u našoj moći, jer mi to dugujemo tim jadnim ubijenim ljudima i da ti monstrumi dobiju doživotnu robiju".

foto: Kurir TV

"Na osnovu lokacija iz optužnica možemo da naslutimo o kojim zločinima se radi, ali za sada ne znamo tačno".

"Posebno se isticao monstrum Sabit Geci".

Drecun je čitao delove izveštaja iz 2014. Džona Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca Euleksa za istragu navoda o trgovini organima na KiM i u Albaniji 1999. godine.

"Moramo da vidimo do kojih je dokaza došlo Specijalno tužilaštvo vezano za 'žutu kuću'. To ne smemo da ostavimo po strani. Gde su sad svedoci"?

"Da li će se 'žuta kuća' naći? To ne znam".

"Mene iznenadilo da u Hagu nema Agima Čekua niti klana Haradinaj".

"I Bajden, i Klinton, i Madlen Olbrajt su sve dobro znali, šta god sad Bajden pričao".

(Kurir.rs)