Foto: Kurir Printscreen

nastaviĆE SE s odgovornom socijalnom politikom

VESIĆ O MEĐUNARODNOM DANU OSOBA SA INVALIDITETOM: Gradimo društvo jednakih šansi i grad bez barijera

Beograd

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a zvaničnici Grada Beograda poručuju da se briga o boljem položaju osoba sa invaliditetom ne vodi samo na današnji dan, već cele godine, tako što se gradi društvo jednakih šansi i grad bez barijera.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd, radeći kontinuirano na promociji ravnopravnosti svih građana, želi da podigne svest o pojmovima pristupačnosti i inkluzije, kao i njihovoj primeni, kako bi svi građani na pođednak način ostvarivali svoja prava i interese, ispunjavali svoje obaveze i bili ravnopravni članovi društvene zajednice.

Vesić navodi da je ova godina bila posebno važna u cilju brige i solidarnosti za osobe sa invaliditetom imajući u vidu pandemiju virusa korone, prenosi Beoinfo.

On je podsetio da je pre šest godina počela kampanja "Beograd bez barijera".

"Uspeli smo da zajedno sa osobama sa invaliditetom, stvorimo uslove za kvalitetan i dostojanstven život svih svojih građana", dodao je Vesić.

U okviru ove kampanje JKP "Gradsko stambeno", počev od 2015. godine, postavilo je više od pet stotina rampi za osobe sa invaliditetom, a akcija ima za cilj pomoć u kretanju osobama sa invaliditetom, kao i starijim osobama, kako bi imali bezbedan pristup svojim stanovima.

U cilju olakšanog kretanja slepih i slabovidih osoba na teritoriji Beograda, Sekretarijat za saobraćaj je tokom 2019. i 2020. godine izvršio ozvučenje 89 semaforskih raskrsnica.

Takođe, u prethodnom periodu u centralnoj zoni grada izvedeno je 26,2 kilometra taktilnih staza, dok je u 2020. godini izveden potez tzv. "zelenog bulevara", od Ruzveltove do Francuske ulice, u dužini 3,6 kilometara, kao i oko dvesta metara na Trgu Nikole Pašića, naveo je zamenik gradonačelnika.

Kako kaže, planirano je da se i dalje, u sklopu rekonstrukcije gradskih saobraćajnica, sukcesivno vrši postavljanje kako taktilnih traka tako i zvučne signalizacije, gde god je to moguće.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kazala je da kroz saradnju sa udruženjima koja se svojim programima i projektima bave zadovoljavanjem životnih potreba osoba sa invaliditetom, grad Beograd nastoji da obezbedi preduslove za sistemsko unapređenje njihovog položaja.

"Grad Beograd je po osnovu javnih konkursa, koje je raspisivao Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u prethodnih pet godina podržao 249 programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite, zaštite osoba sa invaliditetom, kao i boračko- invalidske zaštite. U 2020. godini podržano je 27 programa udruženja u ukupnom iznosu od 74.963.200,10 dinara", precizirala je Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da se radilo na daljem unapređenju usluga socijalne zaštite.

"Uspeli smo da u prethodnih šest godina povećamo broj korisnika dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju za više od 20 odsto, pokrenuta je usluga "Predah smeštaja" koja je na inicijativu grada omogućena i odraslim korisnicima, zatim usluga "lični pratilac" koju trenutno koristi 485 dece, te "personalna asistencija" koju trenutno koriste 73 osobe. Ove godine izgrađen je jedan od najsavremenijih objekata za decu sa smetnjama u razvoju u Lazarevcu", kazala je ona.

U 2021. godini će se nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom usmerenom ka unapređenju prava osoba sa invaliditetom kroz razvijanje postojećih prava i usluga, ali i proširenja pojedinih usluga, navodi ona. U saradnji sa referentnim institucijama grad će nastaviti da obezbeđuje pristupačnost javnih objekata, javnih površina, saobraćajne infrastrukture, informacija i komunikacija, kao i usluga namenjenih populaciji osoba sa invaliditetom, jer je to neophodan uslov za ostvarivanje svih prava koja na jednak način pripadaju svim našim građanima, poručuju iz grada.

(Kurir.rs/Tanjug)