Foto: Profimedia, Shutterstock, EPA/ Angelo Carconi

objavljeno na sajtu instituta batut

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O FAJZEROVOJ VAKCINI: Kada se razvija imunitet, u koju ruku se prima i ima li neželjenih dejstava

Društvo
> 10:47h

Institut "Milan Jovanović Batut" objavio je najvažnije činjenice o Fajzer-Bajontek vakcini.

U planu imunizacije se navodi da se vakcinacija primenjuje u dve doze s razmakom od 21 dan i ne sprovodi se nad mlađima od 16 godina.

Kada se razvija imunitet

Kako piše u uputstvu za stručno sprovođenje vakcinacije, imunitet se razvija sedam dana nakon primljene druge doze vakcine.

foto: Kurir

U koju ruku primiti vakcinu

Mnogi građani su se pitali da li postoji određeno pravilo u koju ruku treba primiti Fajzerovu vakcinu.

Naime, kako se navodi u planu imunizacije, nakon što je vakcina spremna za upotrebu, aplikovati vakcinu intramuskularno u deltoidni mišić nedominantne ruke. Važno je i da se vakcina ne sme dati vaskularno, odnosno u venu, subkutano, kao ni intradermalno.

Ne smeju se primati druge vakcine

Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se prima s drugim vakcinama. Naime, kako se navodi u uputstvu, ako ste primili Fajzerovu vakcinu, druga doza nikako ne bi trebalo da bude neka druga dostupna vakcina. Dakle, Fajzerova vakcina se ne sme kombinovati s drugim cepivima.

- Imajući u vidu novu vakcinu u primeni, bezbednije je zbog nadzora nad neželjnim događajima ne aplikovati je istovremeno sa nekom drugom vakcinom ukoliko to nije neophodno - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Instituta Batut.

foto: Kurir

Kontraidikacije i mere opreza

Kontraindikacije za primenu vakcine su: akutna bolest, febrilna stanja, anafilaksija (teška alergijska reakcija) na komponente vakcine i ozbiljna neželjena reakcija na prethodnu dozu vakcine.

Fajzerovu vakcinu kod osoba sa težim poremećajima koagulacije, zbog intramuskularne primene treba primeniti samo ukoliko se proceni da je korist veća od rizika za primenu vakcine.

Takođe, kod imunokompromitovanih osoba, uključujući i one na imunosupresivnoj terapiji, intenzitet imunog odgovora na vakcinu može biti smanjen.

- Privremenu kontraindikaciju za imunizaciju protiv određene zarazne bolesti utvrđuje doktor medicine ili lekar specijalista odgovarajuće grane koji sprovodi imunizaciju, odnosno pod čijim se nadzorom ona sprovodi, pregledom osoba koja se imunizuju i uvidom u njihovu zdravstvenu dokumentaciju. Postojanje privremene kontraindikacije upisuje se u zdravstvenu dokumentaciju i određuje se vreme i mesto sprovođenja odložene imunizacije - navodi se u uputstvu.

Šta se potpisuje pre vakcinacije?

Imunizacija protiv COVID-19 sprovodi se kao vanredna preporučena imunizacija na osnovu naredbe ministra zdravlja. Za sprovođenje preporučene imunizacije potreban je informisani pristanak lica koje se imunizuje odnosno potpisan obrazac saglasnosti za sprovođenje preporučene imunuzacije.

Dosad poznata neželjena dejstva

Neželjene reakcije zabeležene u kliničkim studijama nakon primene Fajzerove vakcine uključivale su: bol na mestu injekcije (84,1%), zamor (62,9%), glavobolju (55,1%), bol u mišićima (38,3%), jezu (31,9%), bol u zglobovima (23,6%), povišenu telesnu temperaturu (14,2%), otok na mestu injekcije (10,5%), crvenilo na mestu injekcije (9,5%), mučninu (1,1%), malaksalost (0,5%) i limfadenopatiju (0,3%).

Alergijske reakcije prijavljene su nakon primene Fajzerove vakcine tokom masovne vakcinacije, odnosno izvan kliničkih ispitivanja.

(Kurir.rs)