Najnovije vesti

KOL-CENTAR JUTROS TAČNO U 8 POČEO SA RADOM: Objavljen broj telefona na koji građani mogu da se prijave za vakcinu protiv kovida
Foto: Profimedia/Robin Utrecht/Shutterstock Editorial

korona

KOL-CENTAR JUTROS TAČNO U 8 POČEO SA RADOM: Objavljen broj telefona na koji građani mogu da se prijave za vakcinu protiv kovida

Društvo

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da građani od danas mogu da interesovanje za vakcinaciju iskažu i putem kol-centra.

Jovanović je naveo i da je od nedelje do danas više od 175.000 građana putem portala e-Uprave izrazilo interesovanje za vakcinaciju.

- Prijavljivanje preko portala e-Uprave je sigurno najkomforniji način, najbrži, najefikasniji i najprecizniji, ali smo svesni da ipak postoji deo stanovništva koji voli da to uradi putem telefona. Tako smo zajedno sa "Telekomom Srbije" organizovali veliki kontakt centar koji je počeo da radi jutros u osam sati. Građani pozivanjem broja 0800 222 334 mogu da pozovu kontakt centar i da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida-19 - rekao je Jovanović.

Objašnjava da građani tada ostavljaju osnovne lične podatke - ime i prezime i jedinstveni matični broj građana.

Mihailo Jovanović
foto: Printscreen RTS

- Pored tih podataka bitno je da se ostave kontakt podaci: adresa elektronske pošte, broj mobilnog i fiksnog telefona. Za sugrađane koji se budu prijavljivali preko kontakt centra adresa elektronske pošte neće biti obavezna jer smo svesni da su to možda građani koji nisu dovoljno informatički pismeni - objašnjava direktor kancelarije za e-Upravu .

Da li je moguće odustati od vakcinacije

Jovanović napominje da vakcinacija nije obavezna i da građani nakon prijave ostavljaju telefon i mejl na koji dobijaju link preko koga mogu da obriše prijavu ili da je izmene.

Navodi da kad neko bude pozvan ne mora da dođe na vakcinaciju.

- Prijava je dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju - kaže Jovanović.

Dodaje da građani takođe ostavljaju podatke gde žele da se vakcinišu i o tome da li boluju od neke hronične bolesti.

- Ostavljaju se i osnovni podaci vezani za možda hronične bolesti koje imaju i podatak koji je nama veoma bitan u celoj ovoj logističkoj operaciji, a to je da li su građani saglasni da prime bilo koju vakcinu koju je odobrila naša Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku posebnu vakcinu - objašnjava Jovanović.

Dodaje da je od 175.000 građana skoro 50.000 reklo da želi da primi bilo koju vakcinu.

Direktor Kancelarije za e-Upravu je rekao da je napravljen kompletan logistički sistem i da, kad vakcine budu dopremljene, postoji podatak da su ušle u magacin i da se distribuiraju u skladu sa zainteresovanošću građana, tako da vreme čekanja bude minimalno.

Jovanović je izjavio i da je kol-centar za prijavljivanje za vakcinaciju, koji je počeo danas da radi, otvoren od 8 časova ujutro do 20 časova uveče. "Pozivam građane da nastave da se prijavljuju preko portala, jer sam ubeđen da je to sigurniji način, neće pogrešiti u saopštavanja podataka", rekao je Jovanović za TV Prva. Na pitanje kako će građani znati kada će biti vakcinisani, on je rekao da preko kontakt centra mogu da ostave adresu elektronske pošte, ali je objasnio da se javljaju i gradjani koji možda nisu dovoljno informatički pismeni. "Zato obavezno treba da ostave broj mobilnog ili fiksnog telefona da bismo ih nazvali i saopštili kada im je termin za vakcinaciju", rekao je Jovanović. On je kazao da se do sada za vakcinaciju preko portala eUprave prijavilo 175. 000 gradjana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...