VEOMA ZNAČAJNO ZA SVE GRAĐANE

NOVI SIMBOL BEOGRADA VIŠE OD SPOMENIKA! Marko Stojičić: Ništa slično NISMO imali već pola veka! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo

Na svečanoj ceremoniji povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu okupio se sam državni vrh Republike Srbije.

Jedna od najznačajnih ličnosti srpske istorije i rodonačelnik dinastije Nemanjića nakon osam vekova konačno je u glavnom gradu dobio spomenik kakav dolikuje jednoj takvoj ličnosti, a glavni gradski urbanista Marko Stojičić naglasio je da novi simbol prestonice nije samo spomenik, već i više od toga.

-Ništa slično nismo imali od prethodnih pola veka. Značaj spomenika je ogoroman. Ovde će deca, a i svi posetioci, na licu mesta moći da se inormišu o istoriji i značaju Stefana Nemanje za našu zemlju - kaže Marko Stojčić. U planu je da se na mestu samog spomenika nalazi i kustos, koji će voditi posetioce kroz istoriju.

- Ovo jeste specifičnost ove skulpture, da je ona istovremeno i skulptura i spomenik Stefanu Nemanji. Skulptura će imati i svog kustosa, koji će biti smešten u prostoru samog trga, gde će građani moći da budu obavešteni o svim detaljima i istorijskim podacima, a objekat stanične zgrade će biti istorijski muzej i tako da ćemo imati jednu celinu koja će biti centar informisanja o istoriji Srbije - kaže Stojičić.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO