Najnovije vesti

UOČI OTKRIVANJA SPOMENIKA NA SAVSKOM TRGU

ISTORIČAR SAŠA ADAMOVIĆ U USIJANJU DANA: Dugo se čekalo na spomenik Stefanu Nemanji, on treba da DOMINIRA

Društvo

Gost specijalnog izdanja emisije Usijanje dana, uoči prenosa otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, bio je istoričar Saša Adamović.

Govorio je o Stefanu Nemanji i njegovoj ulozi u našoj istoriji.

Usijanje
foto: Kurir

"Sigurno je da se na ovaj spomenik mnogo dugo čekalo, decenijama. Verovatno nije bilo istorijskih uslova da se podigne, Stefan Nemanja je jedan od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Udario je temelje srpske države. Kao rodonačelnik dinastije najzaslužniji je za stvaranje srpske srednjevekovne države. U teškim istorijskim uslovima postavio je temelje i omogućio da Stefan Prvovenčani stvori nezavisnu državu", počeo je Adamović.

"U javnosti sam pročitao mnogo različitih mišljenja, bilo je čak i istoričara koji, nažalost, smatraju da Stefan Nemanja nema veze s Beogradom. Svakako će ovaj spomenik biti još jedan od simbola Beograda. U pravu je vajar koji je napravio veliki spomenik, jer treba da dominira", nastavio je Adamović.

Usijanje
foto: Kurir

"Stefan Nemanja je jedna od najkompleksnijih ličnosti srpske istorije".

"Fraza da je Srednji vek mračan nije tačna, jer je Srednji vek svetli period i evropske i srpske istorije, jer smo na polju religioznosti i kulture postizali velike rezultate. Kao narod smo bili na visokom evropskom nivou", kaže Adamović.

"I ranije sam u izjavama stranaca koji su posećivali našu zemlju primetio da se, motivisani onim što su videli ovde, upoznaju sa bogatom srpskom istorijom", nastavio je istoričar.

"Mi nismo moderna, već organska nacija. Često se pitamo da li smo dostojni predaka", poručuje Adamović.

"Spomenik nije bez krsta, na postamentu ga ima, kao i na njegovim grudima. On ovde nije predstavljen kao monah Simeon. Ko god je predložio umetniku da mu u ruku stavi mač, nije pogrešio. I ja bih mu isto predložio", zaključio je Adamović.

Usijanje
foto: Kurir

STOJČIĆ: NIŠTA ZNAČAJNIJE NISMO IMALI POLA VEKA

Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda, uključio se sa Savskog trga u emisiju Usijanje dana rečima:

"Značaj ovog spomenika je takav da ništa značajnije nismo imali pola veka. Za mene kao Srbina, rođenog ovde, ovo je veliko zadovoljstvo i nadam se da će svi koji dođu ovde uživati. Ovo je i skulptura i spomenik Stefanu Nemanji, imaće svog kustosa. Pred nama je stvaranje istorije. Radovi su trajali oko godinu i po, iako je ideja predsednika Aleksandra Vučića datira još od pre četiri godine".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...