Foto: Printscreen/RTS

marijan ivanuša

NEMA USLOVA ZA UVOĐENJE KOVID PASOŠA Direktor SZO u Srbiji: Vidimo svetlo na kraju tunela, ali moramo da ispratimo mere

Društvo

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže za da se epidemijska situacija globalno smiruje, ali da se i dalje moramo pridržavati mera.

Marijan Ivanuša je, govoreći o eventualnom uvođenju kovid pasoša, rekao da je stav SZO o tome jasan: "Nema uslova za uvođenje pasoša jer nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da vakcina sprečava asimptomatsku zarazu i prenos sa zaražene na nezaraženu osobu".

On je naveo da javne zdravstvene mere treba da se baziraju na struci, a ne da budu predmet geopolitičkih odluka.

Objašnjava da se mera i dalje treba pridržavati, iako je vakcinacija u toku. U tom kontekstu spomenuo je državu Izrael koja je vakcinisala prvom dozom dve trećine stanovnika, ali ima i najviše zaraženih na 100.000 stanovnika.

- To jeste veliki izazov, jako je teško svim ljudima, dugo traje pandemija, vakcina donosi novu nadu i početkom vakcinacije se ljudi brzo i lako opuste. Vidimo svetlo na kraju tunela, ali moramo da ispratimo mere – maska, distanca, još par meseci dok se ne stekne kolektivni imunitet - naglašava Ivanuša.

Ukazuje da se globalno situacija sa kovidom malo smirila, ali da i dalje ima mnogo novoobolelih, a u pojedinim državama se njihov broj povećava.

- Pažljivo posmatramo nove tipove virusa, još uvek trebamo ispratiti sve preventivne mere. Ako ne ispratimo mere, možemo očekivati sledeći talas koji može biti loš - naglasio je Ivanuša gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podseća da je SZO dala privremene dozvole za upotrebu vakcine "Fajzera" i "Moderne", što je uobičajeno tokom vanrednih situacija kao što je ova pandemija.

- Očekujemo i za "Astra-Zeneku", to bi omogućilo da Srbija dobije "Astra-Zeneku" preko Kovaks inicijative. U pregledu je i dokumentacija kineskih proizvođača "Sinovaka" i "Sinofarma", u toku je inspekcija proizvodnje, odluku očekujemo u martu. Ruski proizvođač je prosledio dokumentaciju - naveo je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Kada je reč o najavljenoj proizvodnji ruske vakcine "sputnjik" na "Torlaku", Ivanuša je naveo da je to veoma važno za taj Institut i da je SZO uključena u pregovore.

(Kurir.rs/ RTS)