Foto: Marina Lopičić

ANDREJA MLADENOVIĆ: Kako bi se umanjile posledice epidemije sve mere moraju biti sektorski razmatrane

Beograd

Grad Beograd je od početka pandemije korona virusa doneo niz kvalitetnih mera kako bi se umanjile posledice virusa u različitim oblastima poslovanja, rečeno je na 27. sednici Socijalno-ekonomskog saveta Grada Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da je važno da sve mere koje donose Krizni štab i Vlada moraju da budu sektorski razmatrane, kao i da se uzme u obzir kakve posledice mogu da izazovu na određene sektore po pitanju rada, održavanja posla i pune zaposlenosti, te mogućnosti da se plate porezi i doprinosi.

Mladenović je dodao da je to važno kako ne bi bio zaustavljen proces rada i funkcionisanje državnog sistema.

To su, kaže Mladenović, zaključili sindikati, predstavnici Grada i poslodavaca, a imajući u vidu veoma tešku situaciju u kojoj se nalazi celo društvo i čitav svet nakon godinu dana pandemije.

Naveo je da su na sednici izneti podaci o tome koliko je pomoći upućeno najugroženijima, te kako je održan sistem javnih komunalnih preduzeća koji je funkcionisao bez prestanka tokom vanrednog stanja, kao i tokom cele pandemije.

Posebno je, dodaje, izražena velika zahvalnost ljudima zaposlenim u zdravstvenom sistemu koji su uložili velike napore da sačuvaju zdravlje i živote Beograđana.

"Istaknuta je i uloga zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama, koji su takođe bili izloženi velikom riziku, ali su radili bez prestanka i doprineli tome da budu pravovremeno pružene sve usluge predviđene zakonom", naglasio je Mladenović, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U analizi funkcionisanja Grada tokom pandemije, kako je istakao, članovi Socijalno-ekonomskog saveta imali su priliku da se uvere koje su sve mere donete za najugroženije.

"Istaknuta je uloga Grada i dijaloga sa sindikatima jer se izašlo u susret svim zaposlenima i to tako da nije bilo smanjenja plata, otpuštanja, a uvaženi su i svi problemi u raznim sektorima. S druge strane, ispoštovan je kolektivni ugovor po pitanju uplaćivanja solidarne pomoći, kao i svih prinadležnosti koje su proistekle iz ovih ugovora", naveo je pomoćnik gradonačelnika.

Istakao je da Socijalno-ekonomski savet smatra da je u narednom periodu neophodno biti odgovoran i poštovati mere koje donose nadležne institucije i organi, te apelovao na razumevanje ljudi iz svih sektora koji su pretrpeli najviše štete i imali najviše problema u protekloj godini od kako traje pandemija.

Mladenović je na sednici izabran za predsedavajućeg Saveta, a za predstavnika Unije poslodavaca imenovan je Veselin Ražnatović, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug