Foto: Zorana Jevtić

Lepo iskoristio sunčani vikend

PAPARACO! GILE ODVEO SINA NA IZLOŽBU: Roker s naslednikom Urošem uslikan na Kalemegdanu! (FOTO)

Pop kultura

Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma, iskoristio je lepo vreme tokom vikenda da poseti izložbu "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)". On je u subotu po podne poveo svog sina Uroša da pogleda postavku u kojoj je jedan od glavnih aktera.

foto: Kurir

Gile je hteo i da zabeleži kako izložba izgleda, pa je osim što je pažljivo posmatrao fotografije i slikao svojim mobilnim telefonom. Usput je svom dvanaestogodišnjem nasledniku objašnjavao šta je novi talas i koliko je on sa svojim kolegama doprineo razvoju rok muzike na prostoru Jugoslavije. Gile, kao osnivač čuvenog Orgazma, koji je nastao davne 1980. godine, može mnogo toga da ispriča, a sudeći kako ga je sin pažljivo slušao, njega ova tema veoma interesuje. Njihova šetnja kroz postavku nije promakla našem paparacu, koji ih je fotografisao dok su posmatrali slike.

foto: Kurir

Inače, Gile je bio jedan od osnivača novog talasa, a album "Paket aranžman" objavljen je 1981. godine u izdanju zagrebačkog "Jugotona". Izvođači su bili tri beogradske rok grupe: Idoli, Šarlo Akrobata i Električni orgazam. Ovaj album važi za jedan od najboljih i najznačajnijih u jugoslovenskoj rok muzici, jer je njegovim objavljivanjem započeo novi talas, pravac koji je promenio jugoslovensku rok scenu i uticao na njen razvoj tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka.

foto: Kurir

Na pitanje kako posle 40 godina gleda na album i koji su značaji albuma i novog talasa, Gile je odgovorio za Kurir:

- Gledam kao na jedan od najbitnijih albuma snimljenih u Jugoslaviji. Značaj je verovatno delimično u umetničkom kvalitetu. Drugi bitan faktor je uticaj koji taj album izvršio na formiranje i zvuk mnogih novih bendova.

Kurir/ Maša Kostić

Bonus video: