Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U crkvi Svetog Romana u Rekovcu

REKOVAC OVAJ ĐURĐEVDAN IMA PO ČEMU DA PAMTI: Kršteno troje mališana u opštini u kojoj je sklopljeno samo 5 brakova

Srbija

REKOVAC - U crkvi Svetog Romana u Rekovcu, opštini u kojoj se godinama gase domaćinstva i sela, a više umire nego što se rađa, na Đurđevdan je, posle dugo vremena, kršteno troje dece i to zajedno, ali nijedno nije iz ove nerazvijene opštine.

Dvoje je iz Jagodine, a jedno iz Niša, čin krštenja obavio je sveštenik Boris Milosavljević.

Opština Rekovac je najmanja i nedovoljni razvijena opština u Pomoravskom okrugu, 1948. godine imala je 28.101 stanovnika, a sada, prema poslednjem popisu 12.170 stanovnika. Oni žive u 33 mesne zajednice, a sam Rekovac, opštinsko središte, ima 1.740 stanovnika.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Za tri godine sklopljeno je samo pet brakova. Ima sela kao Dobroselica, Nadrlje, Rabenovac, Šiljevica... u kojima se pet decenija nije čuo plač deteta, a najmlađi stanovnici imaju 50 i 60 godina, rekli su Rekovčani.

Pre oko 10 godina, sklopljeno je osam brakova sa Albankama iz Skadra, s kojima su se oženili momci, uglavnom vremešni, u selima Sekurič, Dragovo, Zzupanjevac, Prevešt, ali i u Rekovcu, imaju i decu, kazuju oni, dok na lepom i toplom vremenu, sedima na jednoj klupi u crkvenoj porti.

Veliki broj Rekovčana, rečeno je u Opštinskoj upravi, otišao je, uglavnom, radi zaposlenja u gradove: Kragujevac, Jagodinu, Trstenik, Kraljevo, mnogi u Beograd.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Opština čini sve da bi zaustavila odlazak, oživela i podmladila sela, pre svega ulaganjima u infrastrukturu i poljoprivredu, jer je reč o izrazito poljoprivredno, voćarsko - vinogradarskom kraju, kažu u Opštinskoj upravi, ali mladih nema u selima i nema novih rađanja, a stari umiru, ostaju pusti domovi i neobrađenja, zapuštena imanja.

(Kurir.rs/Tanjug)