Najnovije vesti

ALBANKE SE RADO UDAJU ZA SRBE: Agencije za upoznavanje otkrile detalje procedure, sklopljeno je mnogo brakova, a razvoda NIJE BILO
Foto: Profimedia

mišljenja podeljena

ALBANKE SE RADO UDAJU ZA SRBE: Agencije za upoznavanje otkrile detalje procedure, sklopljeno je mnogo brakova, a razvoda NIJE BILO

Društvo

Etnolog Jasna Jojić rekla je da poslednjih godina srpski momci sve češće žene Albanke i to preko agencija za posredovanje. 

O tome svedoči i porodica nastala iz srpsko-albanskog braka u selu Sagonjevo na jugu Srbije. U selo, koje nije imalo mnogo devojaka, stigla je mlada iz Albanije. Bilo joj je teško na početku, nije znala ni jezik, bila je daleko od svoje porodice, međutim, danas nikuda ne bi išla iz Sagonjeva jer joj je tu sve što voli - i suprug i dete. Već godinama žive zajedno u srećnom braku.

- Već 2005. sam napravila reportažu o tome da se Albanke rado udaju za Srbe. Dolazile su u južnu Srbiju. Mi imamo inače mnogo neoženjenih momaka na selu jer devojke idu u grad, međutim, posle 15-20 godina, kako se i Srbija promenila i kako modernizujemo sela, imamo internet, dobre zarade, menja se i situacija - rekla je Jojić.

U jednoj od agencija za upoznavanje iz Albanije kažu da se Srbi koji bi da ožene Albanke neprestano javljaju. Pošalju svoju i fotografiju kuće u kojoj žive, često i sela. Javljaju se muškarci od 18 do 70 godina. Sklopljeno je dosta brakova, a razvoda nije bilo.

U Albaniji inače živi više žena nego muškaraca.

- Prema svetskim podacima, danas u Albaniji živi 35-40 odsto hrišćana, od toga su čak 25 odsto pravoslavci, a ima i 40 odsto ateista, videćemo da nisu daleko kulturološki od Srbije - navela je Jojić.

Televizija Prva napravila je i anketu u Knez Mihailovoj ulici sa muškarcima različitih uzrasta i pitala ih da li bi oženili Albanku.

- Da li bih se oženio Albankom? Zašto da ne ako bi ispunila određene kriterijume. Zašto da ne - bio je jedan od odgovora.

- Iskreno, ne bih, ja sam iz Crne Gore, ne bih - rekao je drugi učesnik ankete.

Uglavnom su se nizali oprečni odgovori.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...