Foto: Privatna Arhiva

Evropa nam donosi novi jelovnik

PROF. STANISAVLJEVIĆ ZA KURIR: Jeo sam čokoladu sa larvama iz trutovskog legla i kao da sam jeo čokoladu sa rižom!

Društvo

Države članice EU postigle su dogovor da se larve žutog brašnastog crva mogu označavati kao "inovativna hrana" sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija. Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama!

U svetu ima sve manje hrane, a broj ljudi na planeti se uvećava, kaže za Kurir Ljubiša Stanisavljević, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu i dodaje da su mnogi naučnici u svetu upravo iz tog razloga, kao i zbog toga što neke larve imaju veliku količinu proteina, masti i hranljivih materija, poslednjih godina analizirali njihovu primenu u ishrani.

- Brojne organizacije i naučnici u svetu su prepoznale potencijal insekata u ljudskoj ishrani, pa je u vezi sa tim organizovan i veliki broj kongresa i simpozijumna u svetu. Sličan skup je svojevremeno bio i u SANU - objašnjava Stanisavljević.

Sličnom temom se bavio i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, koji je ispitivao hranljivost larvi iz trutovskog legla, pa je Stanisavljević imao priliku i da proba čokoladu sa tim larvama.

- Imala je ukus čokolade sa rižom - kaže on i dodaje da se u mnogim zemljama u svetu insekti, kao što su skakavci i zrikavci, već tradicionalno koriste u ishrani.

foto: Reuter

- Što se tiče larvi brašnene bube ona se razvijaju na brašnu. Brašno koriste kao izvor hrane i na taj način rastu. Pretvore se u lutke, a posle dobiju oblik odraslog insekta. Oni dalje prolaze kroz brašno i sparuju se, polažu jaja i tako se razmnožavaju se. Ukoliko su dobri uslovi mogu se vrlo brzo umnožiti - dodaje naš sagovornik.

Prof. Stanisavljević kaže da je teško zamisliti da u Srbiji takva hrana postane popularna, jer mi, kako navodi, crva ne volimo da vidimo ni u jabuci. Ipak on dodaje da mi već unosimo malu količinu insekata, jer se ponekad, uprkos obradi, jedan mali deo zadržava u hrani.

(Kurir.rs/R.K.)

Bonus video: