INSEKTI MASNI KAO SVINJETINA: Uskoro na tržištu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni larvama brašnastog crva
Foto: Shutterstock

Zdrava hrana

INSEKTI MASNI KAO SVINJETINA: Uskoro na tržištu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni larvama brašnastog crva

Društvo -

Evropska komisija odobrila da se larve žutog brašnastog crva mogu koristiti
u ishrani, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu
slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama

Države članice EU postigle su dogovor da se larve žutog brašnastog crva mogu označavati kao „inovativna hrana“ sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija. Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Masni kao svinjetina

Naime, stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih zemalja EU, a kojim predsedava predstavnik EK, dao je 3. maja povoljno mišljenje o nacrtu pravnog akta kojim se odobrava stavljanje na tržište ovog crva kao nove hrane.

- Žuti brašnasti crv biće prvi insekt koji je ikada odobren kao hrana u EU. Odobrili smo njegovo stavljanje na tržište nakon pozitivne ocene Evropske agencije za bezbednost hrane. U narednim sedmicama biće usvojen zakon kojim će se u potpunosti omogućiti uvođenje osušenog žutog brašnastog crva na tržište širom EU - saopštila je EK i dodala da se ovi osušeni insekti mogu konzumirati u celini, u obliku grickalica ili kao sastojak hrane u brojnim prehrambenim proizvodima.

Prisustvo žutog brašnastog crva moraće da bude jasno označeno na prehrambenim proizvodima, posebno zbog mogućih alergija, a komisija je navela da u ovom trenutku postoji još 11 zahteva za korišćenje insekata u ishrani.

Odluka evropskih regulatornih tela je očekivana s obzirom na to da se već godinama zna da su insekti izvor jako vrednih kvalitetnih belančevina, a neki od njih su i prilično masni, te se mogu porediti sa ozbiljno masnim svinjskim mesom, kaže za Kurir nutricionista prof. dr Jagoda Jorga.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Proteinska bomba

- Belančevine su izuzetno važne u ishrani za imunitet, kao i za rast i razvoj dece, ali su one i najskuplje u proizvodnji. Mnogo je skuplje proizvesti kilo bifteka nego kilo pšenice. Korišćenje insekata u ishrani, pored nutritivnog značaja, korisno je i sa aspekta zaštite životne sredine. One su već davno na jelovnicima u nekim delovima sveta, a pre nekoliko godina i u prodavnicama u Švajcarskoj mogu se naći burgeri od skakavaca - kaže dr Jorga i dodaje da se posebno skakavci i larve svilenih buba ističu po količini kvalitetnih belančevina.

Cena prava sitnica

Jedna larva jedan dinar

l Brašnasti crvi se, inače, kod nas koriste za ishranu veverica, slavuja, kanarinaca, kao i egzotičnih životinja - zglavkara, reptila, tarantula, a koriste se i za ribolov, kaže za Kurir Predrag Tošić, odgajivač ovih insekata. Cena za jednu larvu je, kako kaže, jedan dinar.

- Odgajaju se u strogo kontrolisanim uslovima, a mogu se naći i u prirodi. Suše se u dehidratorima, kao i hrana za akvarijumske ribice i kornjače. Odrasla buba tenebrije položi za tri meseca 300 do 400 komada jaja. Poznato mi je da se u Aziji koristi već u ljudskoj ishrani, ali nisam siguran da li će se početi s tim i kod nas. Nikad se ne zna, čudni su putevi Gospodnji - kaže Tošić.

Prof. Ljubiša Stanisavljević

Već unosimo malu količinu insekata

l U svetu ima sve manje hrane, a broj ljudi na planeti se uvećava, kaže za Kurir Ljubiša Stanisavljević, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu, i dodaje da su mnogi naučnici u svetu upravo iz tog razloga, kao i zbog toga što neke larve imaju veliku količinu proteina, masti i hranljivih materija, poslednjih godina analizirali njihovu primenu u ishrani. Sličan skup je svojevremeno bio organizovan i u SANU.

- Mi sigurno već unosimo određenu malu količinu insekata jer, uprkos obradi, neki deo sigurno ostane u hrani koju koristimo - kaže Stanisavljević, koji je imao priliku da proba i čokoladu sa trutovskim larvama.

Šta bi još moglo biti na meniju

l Kućni cvrčak (Acheta domesticus)

l Manji brašnasti crv (Alphitobius diaperinus)

l Trakasti zrikavci (Grillodes sigillatus)

l Crna vojnička muva (Hermetia illucens)

l Migratorni skakavac (Locusta migratoria)

l Medonosna pčela (Apis mellifera)

Hrana u kojoj bi mogli biti crvi

l Grickalice

l Keks

l Testenine

l Pljeskavice

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track