sASTANAK SA DELEGACIJOM IZ rS o novom visokom predstavniku u BiH

VUČIĆ: Ovo su teški dani za RS, opasno je igrati se Bonskim ovlašćenjima! Građani BiH od sutra mogu da se vakcinišu u Srbiji

Vakcinacija građana BiH bilo kad i bilo gde na teritoriji Srbije i to potpuno besplatno, naglasio predsednik Srbije. Dodik poručio da oni nisu antidejtonska snaga

Politika
> 13:33h

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 11 sati sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Posle sastanka koji je završen nešto pre 12.45 časova, pred medije su zajedno izašli predsednik Vučić i član Predsedništva BiH Dodik, koji se prvi obratio novinarima i rekao da "oni nisu antidejtonska snaga" i rekao da je za ukidanje institucije visokog predsednika. Potom je za govornicu stao predsednik Srbije.

- Saslušao sam sve naše goste, a ono što Srbija može da učini jeste da će uvek biti uz Srpsku, poštujući teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske - rekao je predsednik i dodao da su ovo teški dani za RS.

- Srbija će da razgovara s visokim predstavnikom, tražićemo redovne izveštaje i biće uvek uz RS, poštujući integritet BiH, ali i RS i Dejtonski sporazum - naglasio je Vučić.

Tražićemo izveštaje, nema igre sa Bonskim ovlašćenjima

Vučić je izjavio danas da će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ubuduće redovno tražiti izveštaje visokog predstavnika u BiH o političkoj situaciji u toj zemlji. Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima RS i parlamentarnih stranaka iz Srpske, poručio i da će Srbija uvek pomagati i podržavati Republiku Srpsku.

"Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano", rekao je Vučić u obraćanju medijima'.

To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneskom 10 Dejtonskog sporazu, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.

"Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu", rekao je Vučić.

Dodao je da razume zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom.

"Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom i tražićemo izveštaje, iskazivati stavove, mišljenja i odnose i slušati šta RS ima da kaže", rekao je Vučić.

On je poručio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, na čemu će Srbija da insistira.

"Srbija neće podržati sprovođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znamo da smo mali i da ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali koliko možemo, u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama", rekao je Vučić.

Dodao je da je saslušao sve goste, čuo ideje, i naveo da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju, i vlast i opozcija, težinu pozicije RS i srpskog naroda.

Srbiha će uvek biti uz RS, poštujući intergitet BiH, ali i RS, dodao je Vučić. Dodao je da je bilo reči i o ekonomskim projektima, te izrazio uverenje da će Srbija moći da osim četiri opštine, pomogne još dve opštine, i ukazao na značaj izgradnje aerodroma u Trebinju.

Podsetimo, rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH. Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da "zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10", Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27.maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC. Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR.

Dodik: Naišli smo na razumevanje i podršku Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da su u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem naišli na veliko razumevnje i podršku Srbije, uprkos problema koje sama ima, za stanje u Republici Srpskoj i pokušaje da se, mimo procedure, imenuje visoki predstavnik, što je protivno interesima Srpske i srpskog naroda.

"Mi mislimo da treba zatvoriti kancelarij viskog predsednika, o tome doneseni zakaljučci... mi smo protiv njegove rehabilitacije, spremni smo da kažemo i da to odbijamo, a tragamo i za našim političkim jedinstvom u Republici Srpskoj i razumevanjem Srbije", rekao je Dodik. Mi, istakao, želimo primenu Ustavu i poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji je kršen od visokog predstavnika.

foto: Printscreen/Tanjug

Odakle god dolazio visoki predsednik on mora biti potvrđen Rezolucijom SB UN jer u protivnom on za nas neće imati legitimitet. "Zamolili smo predsednika Vučića da nam pomogne u razumevanje ove situacije i poziciju Srbija koja ima svoje probleme,a oni su naši zajednički, to je Kosovo i Metohija...", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je poručio da je potrebno jedinstvo i da se prebrodi ovaj još jedan nalet koji je, kako je rekao, veoma važan za Republiku Srpsku i srpski narod. Dodik je rekao da Kancelariju visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, kao i da vlasti RS nisu protiv antidejtonska strana u BiH. "Eksperiment medunarodne zajednice prema BiH i pokušaji imenovanja novog visokog predstavnika moraju se prekinuti - poruka je koju je delegacija Srpske prenela rukovodstvu Srbije", rekao je Dodik.

(Kurir.rs)