Foto: Twitter/Disclose TV

kraj političke krize u izraelu

I TO SE DOGODILO: Netanijahu posle 4.454 dana napušta premijersku fotelju! U sredu funkciju preuzima njegov bivši saradnik?!

Planeta

Trenutni Izraelski premijer Benjamin Netanijahu koji je 31. marta 2009. godine fomrirao kabinet napustiće funkciju premijera Izraela na kojoj je proveo 4.454 dana.

Prema za sad još uvek nepotvrđenim informacijama Netanijahu će u sledeću sredu predati dužnost svom nekadašnjem bliskom saradniku Naftali Benetu koji je zajedno sa Jair Lapidom uspeo da fomrira široku kolaiciju u kojoj se nalazi i stranka izraelskih Arapa, koja će posle 12 godina preuzeti upravljanje Izraelom i desničarski Likud skinuti sa vlasti.

Široku koaliciju čine levičari, desni-centristi i desničarska partija ruskih iseljenika, plus stranka izraelskih Arapa. Tako je formirana koalicija nazvana "Blok za promene".

Ono što najvipše budi sumnju jeste da li će ova široka kolaicija uspeti da ostane na vlasti i suzbije sve trzavice u kolaiciji i da li će se ispoštovati da Benet i Lapid se menjaju na polovini mandata na mestu premijera.

Inače ova koalicija ima većinu u izraelskom Knesetu, odnosno 61 poslanika od ukupno 120 koliko ima izraelska skupština.

Pre nego što preuzme funkciju Benet bi trebalo da položi zakletvu u parlamentu, rekli su izvori bliski članu Kneseta Jarivu Levinu.

Kurir.rs/A. Mlakar