Najnovije vesti

KO JE ČOVEK KOJI ĆE POSLATI NETANIJAHUA U ISTORIJU: Bivši MMA borac i voditelj stoji iza nove izraelske vlade VIDEO
Foto: URIEL SINAI / AFP / Profimedia

medijska zvezda

KO JE ČOVEK KOJI ĆE POSLATI NETANIJAHUA U ISTORIJU: Bivši MMA borac i voditelj stoji iza nove izraelske vlade VIDEO

Planeta

Jair Lapid, koji je u sredu uspeo da sastavi najneverovatniju koaliciju u izraelskoj istoriji, bivši je vođa opozicije i televizijski voditelj.

Kad je Lapid 2012. osnovao centrističku stranku Jesh atid (Ima budućnosti), neki su umanjivali važnost tog događaja kao još jedan pokušaj neke zvezde da transformiše svoju medijsku popularnost u politički uspeh. Međutim, njegova sekularna stranka završila je na drugom mestu sa 17 osvojenih mandata nakon izbora u martu, četvrtim u Izraelu u manje od dve godine.

Prošlog meseca je dobio mandat za sastav vlade, nakon što politički veteran i aktuelni premijer Benjamin Netanijahu nije uspeo da pridobije većinu parlamenta na svoju stranu.

Jair Lapid
foto: EPA/DEBBIE HILL

Manje od sat vremena pre nego što mu je isticao rok za formiranje vlade, juče u ponoć, Lapid je obavestio izraelskog predsednika da je uspeo u onome što su mnogi smatrali nemogućim - da sastavi koaliciju oštrih ideoloških rivala, od desnih religijskih nacionalista do konzervativne arapske stranke. Taj uspeh je još upečatljiviji uzimajući u obzir prošlomesečne građanske sukobe arapskih i jevrejskih stanovnika koji su se zbivali u pozadini vatrenog okršaja Izraela s Hamasom, militantnom islamističkom grupom koja kontroliše palestinsku enklavu Pojas Gaze.

Po koalicijskom sporazumu Lapid će postati premijer za dve godine, a glavni partner, nacionalistički tvrdolinijaš Naftali Benet, biće prvi rotacijski premijer. Iako je njegova stranka pojedinačno najjača pa je on formirao koaliciju, 57-godišnji Lapid će prve dve godine biti ministar spoljnih poslova.

Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac

Lapid, nekadašnji voditelj informativnog programa i medijska zvezda, rođen je u Tel Avivu, a otac mu je istaknuti sekularni bivši ministar pravosuđa Josef "Tomi" Lapid, još jedan novinar koji je ušao u politiku.

Njegova majka Šulamit je spisateljica, dramaturg i pesnikinja. Jair Lapid bio je i kolumnista i objavio je desetak knjiga. Amaterski bokse i MMA borac, jedno je vreme bio na popisima najpoželjnijih izraelskih muškaraca. Politički je počeo da se penje kad mu je stranka neočekivano osvojila 19 poslanika u Knesetu 2013, čime je postao kredibilan faktor u izraelskoj politici.

Stranka se 2019. priključila centrističkom savezu Plavo-beli pod vodstvom bivšeg šefa izraelske vojske Benija Ganca. Plavo-beli bili su glavni konkurent desnog Netanijahuovog Likuda na tri izbora u manje od godinu dana.

Kad je Ganc prošlog proleća odlučio da uđe u koaliciju s Netanijahuom, obrazloživši to potrebom za jedinstvom u vreme jačanja pandemije, Lapidova popularnost je porasla. Optužio je Ganca da je prekršio temeljno obećanje koje su Plavo-beli dali pristalicama - svrgavanje Netanijahua s vlasti. Lapid je u intervjuu za AFP u septembru kazao kako je Ganc naivno verovao da će Netanijahu u koaliciji biti konstruktivan.

Benet i Lapid
Benet i Lapid foto: EPA/RONEN ZVULUN

"Rekao sam Gancu: Radio sam s Netanijahuom, zašto ne poslušaš moje iskustvo? On ima 71 godinu i neće se promeniti", kazao je Lapid.

Kratkotrajnu vladu jedinstva Netanijahua i Ganca opisao je kao "ridikuloznu koaliciju" u kojoj ministri često nisu komunicirali. Takođe je predvideo da će se koalicija brzo urušiti, što se i dogodilo zbog žestokog okršaja Netanijahua i Ganca. Međutim, tek treba videti koliko će izdržati još nezgrapnija koalicija koju je sad sam stvorio, pre nego što ideološke napetosti isplivaju na površinu.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu foto: EPA/MIRIAM ALSTER

Prvi će test biti glasanje o vladi u parlamentu. Netanijahu, poznat po svojim veštinama političkog preživljavanja, verovatno će pokušati da rascepka krhku koaliciju nakon čega bi Izraelci mogli ponovo na birališta.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track