Foto: Kurir

DA SE NE ZABORAVI

SRBIJA PAMTI: Parastos RUSKIM DOBROVOLJCIMA stradalim za odbranu srpskog naroda! (FOTO)

Društvo
> 21:59h

Uz blagoslov i ogromnu pomoć u organizaciji visokoprečasnog protojereja podvorja moskovske patrijaršije u Beogradu i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha SPC Porfirija, u crkvi Svete trojice u Podvorju moskovske patrijaršije u Beogradu, održan je parastos ruskim dobrovoljcima koji su svoje živote položili za odbranu srpskog naroda u ratovima od 1990 do 1999 godine.

foto: Kurir

Organizatori parastosa koji se drugu godinu za redom održava istoga datuma bili su Udruženje veterana posebnih jedinica policije, čije je članove okupio i organizovao predsednik Udruženja Saša Pantelić, Udruženje ratnih dobrovoljaca -1912-1918 na čelu sa Lazarom Kosanovićem i suorganizatorom Centrom za nacionalnu politiku koga vodi Perko Matović.

Pomenu su prisustvovali pripadnici slavne 549 MTBR Car Dušan Silni.

Oni su ove godine osnovali Udruženje a u njihovo ime na parastosu se prisutnima obratio brigadni general u penziji Stojan Konjikovac.

foto: Kurir

U ime domaćina prisutnima se posle pomena obratio otac Vitalij Tarasjev, prenevši pozdrave patrijarha ruskog Kirila.

U ime njegove svetosti patrijarha srpskog obratio se njegov izaslanik protojerej Nebojša Topalić koji je prisutnima preneo patrijarhov blagoslov. Zatim je reč uzeo ataše za kulturu Ruske Federacije u Beogradu.

foto: Kurir

Pored njega u ime ambasade bio je prisutan i pomoćnik vojnog atašea, kao i direktor ruskog Centra za nauku i kulturu.

U ime Ministarstva za rad, zapoščavanj, boračka i socijalna pitanja prisutnima se obratio njihov ratni drug i prekaljeni komandant, jedan od osnivača slavne 72 Specijalne brigade pukovnik u penziji, pomoćnik ministra Miodrag Kapor.

Na kraju je sve prisutna, bilo ih je oko pedesetak, u hramu pozdravio pukovnik u penziji Lazar Kosanović, dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske, u čijim se redovima borilo dosta Rusa dobrovoljaca.

foto: Kurir

Svi govornici su istakli da je velika čast za Srbe što su bratski ruski vojnici položili svoje živote braneći našu svetu zemlju. General Konjikovac je govorio o tradiciji ruskog dobrovoljaštva od Karađorđevog ustanka, srpsko-turskih ratova, Velikog rata do današnjih dana. Bratska sloga, pravoslavna vera i ljubav to su niti koje nas spajaju.

foto: Kurir

Pokrenuta je inicijativa od strane Saše Pantelića da 1. jun uđe u kalendar Ministarstva za rad kao praznik koji će biti posvećen stradanju Rusa dobrovoljaca za Srbiju, da se obeležava svake godine svečano kao državni praznik.

foto: Kurir