Foto: Sveta Srbija

Manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd

OSMI SABOR SVETE SRBIJE U SUBOTU NA ADI CIGANLIJI: Kroz sport promovišu važnost očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja dece (FOTO)

Beograd
> 01:07h

Osmo Saborovanje Svete Srbije održaće se sa blagoslovom Njegove svetosti Patrijarha srpskog gоspodina Porfirija, u subotu 26. juna na sportskim terenima Ade Ciganlije (desno od kružnog toka), sa početkom od 9 časova.

Inače, ovaj događaj ima status Manifestacije ”od posebnog značaja za Grad Beograd”, koju već osam godina organizuje Pravoslavno sportsko udruženje ”Sveti Srb i ja” (PSUSS).

Ona je uz promovisanje važnosti očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja naših najmlađih kroz ”harmonično vaspitanje”, do sada ukupno zainteresovala i na jednom mestu okupila više od 160.000 posetilaca.

foto: Sveta Srbija

- Prve godine sportska tema je bio fudbal, druge košarka, treće tenis, četvrte kraljica sportova-atletika, pete rukomet, šeste odbojka, a sedme je obuhvaćen čitav sportski spektar veština kroz temu Olimpijade i olimpijskih sportova.

Ove godine će se promovisati važnost sporta za naše najmlađe pod sloganom: ”I mi smo sportisti” - ističe za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR menadžer "Svete Srbije".

foto: Privatna Arhiva

Po prvi put na Sabranju sportsku stanicu imaće i Savez Srbije za obaranje ruku, što će sigurno zaokupiti pažnju naših najmlađih jer će moći u jednom viteškom ambijentu, da vide starostavno odmeravanje snaga dvoje ljudi čije mišice su vežbane kroz naporan fizički rad kao što su, na primer, poljski poslovi.

foto: Sveta Srbija

Da fudbal nije samo sport za dečake, pokazaće nam i devojke iz ŽFK ”Vojvodina” i ŽFK ”Heroj”, koje će pokazati ko bolje barata veštinama sa "bubamarom".

Odbojkaši će imati poseban turnir u nekoliko kategorija, a Sveta Srbija će biti izuzetno ponosna što će jedan od timova predvoditi i devojčica Emilija Arsić, koja je ponikla u Svetoj Srbiji, dok je sada u sezoni na izmaku branila boje OK ”Vizura”, a već od sledeće će potpisati profesionalni ugovor za OK ”Tent”.

Emilija Arsićfoto: Sveta Srbija

Ragbisti Žarkova, imaće poseban teren gde će i realnim merama jednog ragbi terena, pokazati deci posetiocima uživo, pravila jednog od najpopularnijih i najmasovnih sportova na svetu.

Kreativne radionice, će biti sigurno jedno od najposećenijih stanica, a mali umetnici će tu moći da izoštre svoje talente i dobiju još koji motiv više, da se posle Sabranja ozbiljnije posvete razvoju i umnožavanju istih.

Na bini će program biti prožet Vidovdanom, a kroz note sećanje na taj prelomni istorijski trenutak kroz zvonak glas i najdublje emocije doneće nam Danica Krstić.

Pored nje u programu će učestvovati i Željko Vasić, Slobodan Trkulja, Jovana Tipšin, Jefimija Đinović, Fenečki biseri, Srbski pojci, Grupa Nektarija, Pevačko društvo ”Ikos”, ”Irida” - društvo srpsko-grčkog prijateljstva sa svojim horom, ”Zavoli, Voli - Glas Srbije, KUD ”Kolan”, KUD ”Surčin”, Una Saga Serbika, Kamerton i mnogi drugi.

SATNICA MANIFESTACIJE ”8. SABRANJE SVETE SRBIJE”:

Subota 26. jun, Ada Ciganlije (prostor i sportski tereni desno od kružnog toka)

9:00 – 11:00 Sveta Liturgija

11:30 Otvaranje Manifestacije – zajednička fotografija svih učesnika sportskih u kulturnih sadražaja

12:00 -12:30 Vežbamo sa Ristom Sportistom – sportski program za predškolce

12:30 Program na bini i sportski program, turniri na okolnim sportskim terenima

16:30 Proglašavanje pobednika

17:00 Zatvaranje Manifestacije