I MI SMO SPORTISTI: Sportsko Sabranje Svete Srbije u subotu na Adi Ciganliji (FOTO, VIDEO)
Foto: Sveta Srbija

Radost za mališane

I MI SMO SPORTISTI: Sportsko Sabranje Svete Srbije u subotu na Adi Ciganliji (FOTO, VIDEO)

Beograd -

Sportsko Sabranje Svete Srbije, manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd, koju već osam godina organizuje Pravoslavno sportsko udruženje ”Sveti Srb i ja” (PSUSS), održaće se u subotu, 26. juna na Adi Ciganliji.

Divna manifestacija: Sa jednog od ranijih Sabranja
Divna manifestacija: Sa jednog od ranijih Sabranjafoto: Sveta Srbija

Ona je uz promovisanje važnosti očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja naših najmlađih, kako je to blaženopočivši patrijarh Irinej nazvao kovanicom ”harmonično vaspitanje”, do sada ukupno zainteresovala i na jednom mestu okupila više od 160.000 posetilaca.

- Ovogodišnje Saborovanje Svete Srbije, koje predvode naši najmlađi, biće po mnogo čemu nadgradnja onih sedam dosadašnjih. Najpre, glavnu ulogu na početku 8. Sabranja preuzimaju naši najmlađi predškolci, koji će nam pokazati da je izuzetno važno baviti se sportom još od najmlađih dana jer: ”Sport je važan da bi bio zdrav i snažan" .

U tome će im pomoći niko drugi do poznati Rista Sportista. Ovu važnu praktičnu lekciju za svu decu Sabranja pokazaće nam, na neki način mali domaćini Čukaričani i njihovi vršnjanjaci koji žive malo nizvodno uz obale Dunava, Palilulčani.

Rista sportista
Rista sportistafoto: Sveta Srbija

Ovo nesvakidašnje otvaranje osmog Sabranja realizuje se uz asistenciju Sportskog saveza Srbije koji kroz ovakve programe i njima slične kao što su Seoske igre u 24 sportska Regiona Srbije, gde okupljaju i integrišu veliki broj sportista od 4 do 84 godine, da se bave sportom na sebi primaran i praktičan način, pokazuje da duh Moba, Komišanja, Prela, Saborovanja i Litija nije prošao - ističe za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR menadžer Svete Srbije.

Takođe, Pravoslavno Sportsko Udruženje ”Sveti Srb i ja” (PSUSS) sa željom da svima koji se bave sportom omogući učešće na Manifestaciji, ove godine će imati i izuzetan inkluzivni segment koji će ostvariti u saradnji sa divnim ljudima iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda. Podržavajući velike sportske uspehe naših paraolimpijaca koji svake godine donose na desetine odličja sa svetskih, evropskih takmičenja, među kojim asu i: stonoteniserka Borisava Perić Ranković, strelac Dragan Ristić i olimpijski nosilac odličja i svetski rekorder u bacanju diska Draženko Mitrović.

Manifestacija Sportskog sabranja uzrasta i u svom sportskom kapacitetu jer ovakvi šampioni su izuzetan primer borbenosti i čvrstine karaktera koji će na jedan ličan način pokazati da jačanje sinergije duha i tela umnogome prevazilazi i rešava mnoge probleme i daje životnu snagu za svaki novi dan.

Da fudbal može biti na izuzetno profesionalnom nivou organizovan za naše najmlađe, sa akcentom na sportski pedagoški pristup i moralni razvoj svakog malenog fudbalera ponaosob, godinama pokazuje Sport Bradres Liga koja će na Sabranju dovesti najbolje timove Lige da pokažu svoje bravure sa okruglom bubamarom. Inače, ova Liga je osmišljena od strane bivših fudbalskih profesionalaca i entuzijasta.

Posle dugogodišnjeg iskustva i analize u radu sa najmlađima (6-12 godina), uočili su nedostatak kvalitetnog takmičenja. Cilj koji su predstavili pred sebe 2016. godine, je bio da kroz takmičenje, najmlađima pruže više zabave i druženja.

Inače u ovoj sezoni Sport Braders Lige 2020/21 ekipa Svete Srbije je osvojila i izuzetno jakoj konkurenciji treće mesto. Sledeće sezone će učestvovazti sa dva tima.

U umetnikom programu po prvi put na Sabranju, će imati priliku da nastupi i jedan di-džej, ovog puta sasvim poseban, jer neguje elektronsku muziku sa tradicionalnim muzičkim elementima. Njegovo umetničko ime je Tinik (Nikola Tintor).

Sveta Srbija, fudbal
foto: Sveta Srbija

Muziku koju stvara doživljava kao govor duše i zvukom izražava njene suptilne pokrete. Definitivno će interakcija između njega i jedinstvene publike Sabranja uz fino izbalansirane setove ritma i etno eha, učiniti vežbanja na sportskom Sabranju posebnim.

Kao predstavnici najmlađih koji vole narodne intrumente u programu će se predstaviti i frulaški duo, braća Janko i Bogdan Lukić iz Kragujevca, a tu će biti i još jedna Kragujevčanka zlatnog glasa Danica Krstić koja će nam pevati o Vidovom danu što će između ostalog biti i tema kojom će se baviti pripovedački i dramski deo programa.

Tu ćemo imati i ”Kamerton” a sa njim stižu i: Muzičko Zabavište, koje će izvesti pevačko-koreografskoi ritmičke numere, a pored njih tu su i dečiji bendovi: ”Bend iz Zemlje nedođije” čiji članovi su uzrasta od 4 do 7 godina među kojima imamo: bubnjara, pijanistkinju, gitaristu.... pored njih nastupiće još i ”Mornarski bend”, ”Kljanjevski bend”, ”Filmski bend”...

Sveta Srbija, fudbal
foto: Sveta Srbija

Ova Manifestacija oslikavajući vreme u kojem živimo na jedan zdrav način uz davanje alternative i buđenje svih pokretačkih i životnih ideja našeg naroda uz pomoć kojih su jačali svoj duh, slogu, umnožavali molitvu i rad, na bini će dati prostor i pesnicima koji znaju ”kosu otkovati i po mesečini”, kakav je sigurno i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane, čiju će pesmu ”Venac Svetogorski”, pemijerno izvesti reper Hudi Serb (Miloš Lalatović) i Hor crkve Svete Trojice iz Šapca.

Konkretnim sadržajem, svako Sabranje do sada je imalo izuzetno jaku poruku te tako će i ovo osmo po redu ostaviti trag koji će praktično pokazati da može i danas u 21 veku da se živi u saglasju duha i tela, i vaspitavati naši najmlađi u harmoničnom vaspitanju.

Sportsko sabranje, Sveta Srbija, Kurir, Ada Ciganlija
foto: Privatna Arhiva

Jedan od medijskih sponzora ove manifestacije je i dnevni list Kurir.

SATNICA MANIFESTACIJE ”8. SABRANjE SVETE SRBIJE”:

Subota 26. jun, Ada Ciganlije (prostor i sportski tereni desno od kružnog toka)

9:00 – 11:00 Sveta Liturgija

11:30 Otvaranje Manifestacije – zajednička fotografija svih učesnika sportskih u kulturnih sadražaja

12:00 -12:30 Vežbamo sa Ristom Sportistom – sportski program za predškolce

12:30 Program na bini i sportski program, turniri na okolnim sportskim terenima

16:30 Proglašavanje pobednika

17:00 Zatvaranje Manifestacije

Sportsko sabranje, Sveta Srbija, Kurir, Ada Ciganlija
foto: Privatna Arhiva
1 / 64 Foto: Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track